ERDON Helyi hírek

2011.07.20. 11:18

Ártámogatott gyógyszerek: ismét gond van

Bihar megye - Ismét gondok vannak az ártámogatott és ingyenes gyógyszerekkel. Az idei évre kiutalt költségvetési keret elfogyott, így a Bihar Megyei Egészségügyi Pénztár nem tud fizetni a patikáknak.

Bihar megye - Ismét gondok vannak az ártámogatott és ingyenes gyógyszerekkel. Az idei évre kiutalt költségvetési keret elfogyott, így a Bihar Megyei Egészségügyi Pénztár nem tud fizetni a patikáknak.

Ahogy a közmondás tartja: szegény (és a mi esetünkben beteg) embert még az ág is húzza. Az előző évekhez hasonlóan ugyanis idén nyáron is problémák vannak az ártámogatott és ingyenes gyógyszerekkel: a megyei egészségügyi pénztár nem tud fizetni, így a patikusok jóindulatára van bízva, hogy kiadják-e ezeket az gyógyszereket vagy sem. Oana Giurcă szóvívő szerdán azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: július 15-én elfogyott az idei esztendőre kiutalt körülbelül 37 millió lejes keret, mely helyzetről az intézmény értesítette az összes gyógyszertárat. A többi megyében is ugyanezen gonddal küszködnek a pénztárak, azt egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy léteznek-e tartalékok a központi büdzsében vagy pedig költségvetés kiegészítésre lesz-e szükség.

Problémák a gyógyszerek finanszírozásával

Egyébként tavaly nyáron is hasonló finanszírozási problémák voltak, de akkor viszonylag hamar megoldódtak. Amúgy ilyen körülmények közt is a gyógyszertárak kibocsáthatnak ártámogatott és ingyenes gyógyszereket, viszont az egészségügyi pénztár forrás hiányában nem tudja kifizetni ezek ellenértékét, mivel a törvény nem kötelezi erre. Különben a júliusban kiadott gyógyszerek ellenértéke az augusztusi számlán jelenik meg, így az optimista verzió szerint elméletileg akár az is előfordulhat, hogy addig lesz pénz, s a biztosítóház tud majd fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!