ERDON Helyi hírek

2011.06.20. 08:29

Sikeres volt a VIII. Biharpüspöki Napok

<p>Nagyvárad - Az elmúlt hétvégén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Biharpüspöki Napokat a helyi RMDSZ-alapszervezet és a Biharpüspöki Alapítvány, nagy sikerrel.</p>

 

Nemcsak szórakoztak, hanem koszorúztak is a résztvevők, a vasárnap délelőtt lezajlott református ünnepi istentiszteletet követően. Az idén az időjárás is kedvezett a Biharpüspöki Napok résztvevőinek, így- főleg szombaton- a szó szoros értelmében is felhőtlen volt a szórakozás. Ahogy az utóbbi négy esztendőben már megszokottá vált, az eseményeknek a Bocskai István Közösségi Ház udvara biztosított helyszínt. A délelőtti órákban különböző gyermekprogramok várták az érintetteket- egyebek mellett mézeskalácssütés és -díszítés, arcfestés közül lehetett válogatni. Délután a hivatalos megnyitó után a néptánccé volt a főszerep: először a várad-réti Csillagocska néptáncegyüttes, majd a kalotaszentkirályi Felszeg gyöngye néptánccsoport tagjai léptek fel színvonalas előadásokkal, a gyakorlatban is bebizonyítva azt, hogy nemhiába sorolják őket a szakemberek is a legjobbak közé ebben a zenei műfajban. Közben tombolákat is lehetett vásárolni, és egyre több érdeklődő érkezett: néhányan, akik már nem kaptak ülőhelyeket, a fűre letett plédeken elhelyezkedve szemlélték az eseményeket. A kisebb gyermekek boldogan rohangáltak fel-alá, sokan közülök a bejáratnál felállított standnál vásárolt ajándékokkal a kezükben. A szülők számára minden bizonnyal a nap fénypontja az volt, amikor a Timár Enikő óvónő által felkészített csemetéiket látták szerepelni a színpadon. A Taek-Won-Do bemutató is sok nézőt vonzott, a tombolasorsolást pedig két részben ejtették meg a szervezők. A két fődíj egy grill-felszerelés, illetve egy hűtőtáska volt. Az apróbb népek nagyon szerették volna, hogy ők nyerjék meg a két tengerimalacot, a hozzátartozók viszont inkább azért szorítottak, nehogy az ő szelvényüket húzzák ki... Az ottani Campus-fesztiválról is jól ismert debreceni Vismaior együttes fergeteges hangulatot teremtett az esti, illetve az éjszakába nyúló órákban. A zenekar tagjain látszott, hogy ők is élvezik a bulit, így nem csoda, hogy a vidámság a  színpad előtt mozgókra is átterjedt. Népszerű magyar és külföldi zeneszámok csendültek fel, néha különös hangszerelésben, a zenészeket pedig jóval éjfél után engedte el a közönségük.

 

Biharpüspöki Napok - só és világosság

 

Vasárnap délelőtt a református templomban tartottak ünnepi istentiszteletet. Az atyafiak lelki épülésére Jeremiás proféta könyve 29. részének néhány igeverse, illetve Máté evangéliuma V. részének 13-tól 16-ig terjedő verse alapján szólt a szószéki beszéd. Prédikációjában Szekeres Sándor tiszteletes azt emelte ki: az egyháznak és a magyarság érdekvédelmi szervezetének együtt kell küzdenie azért, hogy a szülőföldünkön megvalósuljon a hőn áhított igazság és a közösségünk életképes legyen ott, ahol a gyökereink vannak. Krisztus szavait idézve hangsúlyozta: az kell legyen a küldetésünk és feladatunk, az életünk értelme, hogy a föld sójaként és a világ fényeként érvényt szerzünk az igazságnak, ellenségeinknek és haragosainknak megbocsátsunk, a szeretetet szolgáljuk és a békére törekszünk, hiszen Jézus is kijelentő módban fogalmazta meg mindezt.

Örvendetes, hogy a megfontolandó gondolatok után egy keresztelőre is sor kerülhetett a templomban. Az istenházából a jelenlevők azemlékparkhoz vonultak, ahol Pásztor Sándor váradi RMDSZ-es tanácsos rövid beszéde után a Biharpüspöki Alapítvány, a Biharpüspöki Református Egyházközség és a helyi RMDSZ-alapszervezet képviselői megkoszorúzták a világháborús emlékművet, illetve koszorút helyezett még el Pásztor Sándor és egy magánszemély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!