ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 13:56

Határ menti öko-üzleti kapcsolatok

<h3>Bihar megye - A romániai Bioterra Egyesület bihari fiókja és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület a Bio Bridge határon átnyúló együttműködési programban vettek részt az elmúlt hét végén.</h3>

A program célja a két ország egy közös sikerért való együttműködése, témája pedig az öko-üzleti kapcsolatok a határmentén volt. Bihar megyéből negyvenöt személy vett részt az eseményen Nagy Miklós, Szalárd polgármestere, a Bioterra Egyesület megyei elnöke vezetésével, a házigazdák csapatát pedig Bodnár György elnök irányította. Megemlíthetjük még a résztvevők soraiból Karda Irén agrármérnököt Nagyszalontáról, László Zsolt biogazdát Bihardiószegről, Katona Róbert egyetemi hallgatót, Kőrösi Zoltán szalárdi bioméhészt.

Az esemény Magyarországon Hajdú-Bihar megye területén zajlott, ahol különböző helységek bio-fejlesztéseibe tekinthettenk be.

Az első nap Debrecen mellett, Józsa településen egy bioalma-farmot látogattak meg, ahol a kártevők elleni integrált növényvédelemmel, a feromon légtértelítéses módszer alkalmazásával ismerkedhettek meg. Ezt az almamolyok elleni védekezésre használják.

Meglátogatták még többek között a Hortobágyi Nemzeti Parkot, majd egy bioméhész állományait vehették szemügyre és sajátíthatták el a bioméhészet rejtelmeit. Ezután a karcagi bioszálloda és bioétterem keretén belül ifj. Hubai Imre biogazda, a szálloda tulajdonosa tartott konferenciát a Nimród hotel működéséről. A bioszálloda családi tulajdon, mely 2008-ban lett átadva és azóta nagy népszerűségnek örvend.

Az élelmiszerek feldolgozásáról és kiskereskedelemről a biogazdálkodásban kaphattak bővebb felvilágosítást a résztvevők, valamint a „biodinamikus gazdálkodásról”, a „Demeter gazdálkodás” használatáról a növénytermesztésben, az állattenyésztésben pedig az őshonos fajok tenyésztéséről és a génállomány javításáról. Ezután vásárlással egybekötött biokiállításon vehettek részt, ahol a magyarországiak mellett a bihariak is képviseltették magukat termékeikkel.

A rendezvény sikerének bizonyítékai a résztvevők pozitív visszajelzései. Karda Irén agrármérnök maximálisan meg volt elégedve az információszerzés gyakorlati részével. Katona Róbert egyetemista szerint az ökológiai gazdálkodás egy olyan jövőkép kellene legyen mezőgazdászoknak és kezdőknek egyaránt, amely miatt nemcsak a nyereségért, hanem az egészséges termékek előállításáért is érdemes dolgozni. Be kell lássák a mezőgazdászok, hogy a kisebb termésátlagok nem feltétlenül következményei az ökológiai gazdálkodásnak, de ha bekövetkezik, akkor az értékesítési árkülönbség pótolja azt.

A négy napos eseménysor záró gondolata az lehet, hogy az a biológiai érték, amelyet megkap az ember a bioételekkel magasabb, ezért nő a koncentrációképesség, fokozódik az agyműködés és a teljesítőképesség. Amikor az ember arra adja a fejét, hogy biogazda lesz, az egy komplex hitvallást jelent, mert csak egészséges földből van egészséges gyümölcs, és csak egészséges termékekből lesznek egészséges emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!