ERDON Helyi hírek

2010.11.10. 14:02

Kevesebb rokkantnyugdíjas

<p>Bihar megye - Az idén 545 rokkantnyugdíjas veszítette el a járandóságát Bihar megyében, több mint 1500 személyt pedig egy kisebb fokozatú fogyatékossági kategóriába soroltak át.</p>

A fokozott ellenőrzések, illetve a dossziék átvizsgálása következtében csak októberben 214 rokkantnyugdíjasról derült ki, hogy valójában munkaképes. A "nyugdíjmentesítésnek" köszönhetően több mint 260 ezer lejt takarítottak meg az állami költségvetésnek. Amúgy a kontrollok megkezdése óta országos szinten 170.966 ellenőrzött személy közül 162.573 esetében bizonyosodott be, hogy rokkantsági fokozatúk megfelel a valóságnak és 5.994 nyugdíjas esetében döntöttek úgy, hogy átsorolják őket. Ugyanakkor 2.197 személy munkaképesnek nyilvánítottak. Amennyiben valakiről kiderül, hogy szándékosan, vagyis csalás útján nyilvánítatta magát betegnek, a törvény előtt felel a bűncselekményéért. Bihar megyében eddig nem történt ilyesmi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!