ERDON Helyi hírek

2010.10.20. 14:30

Koncertest és nemzetközi turné

<p>Nagyvárad - Svájci karmester vezényli a váradi filharmonikus zenekart a csütörtöki koncerten. Simon Camartin mellett az est szólistája, Dorina Mangra hegedűművész is bemutatkozott a szerdai sajtótájékoztatón.</p>

G. A. Derungs Bündner Tänze című alkotása, F. Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenye, illetve J. Sibelius III., C-dúr szimfóniája szerepel a csütörtöki hangversenyest programján. A koncert karmestere, a svájci Simon Camartine most jár másodszor Nagyváradon. „Ha nem lennének jó muzsikusok, nem lennék itt ismét” – válaszolt Camartine arra az újságírói kérdésre, hogyan vélekedik a zenekarról, hangsúlyozva, hogy mennyire fontos a dirigens és a zenészek közötti jó kapcsolat. A váradi publikum nyitott az újdonságokra a svájci karmester szerint, és ez nagyon fontos, hiszen a „minőségi előadásokhoz nélkülözhetetlen a jó közönség”. Az est szólistájával, Dorina Mangra hegedűművésznővel már többször együttműködtek, igen sikeresen. A kolozsvári származású művésznő egyébként több szálon is kötődik Váradhoz: a Gheorghe Dima Zeneakadémia elvégzése után (1983) az ún. „kihelyezéses” rendszernek köszönhetően városunkba került, majd később, 1987 és 1992 között szólistaként dolgozott itt. „Nagyvárad egy fontos viszonyítási pont marad az életemben” – közölte Dorina Mangra.

Turnén a Nagyvárad

A sajtótájékoztató második felében Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője tudatta: október 22. és 30. között nemzetközi turnén vesznek részt. Ennek keretében három országban (Magyarország, Szerbia és Szlovákia) összesen hét alkalommal fogják bemutatni a Tragédia című táncjátékot, amelyet Madách Imre Az ember tragédiája című drámája ihletett. A projektet a Román Kulturális Intézet finanszírozza a Cantemir Programon keresztül, a sikeres pályázat Miklós János és Krausz Emília munkájának köszönhető. A turné igen „kemény” lesz: Magyarországon négy (Békés, Békéscsaba, Szeged és Budapest), Szerbiában két (Újvidék és Szabadka), míg Szlovákiában egy helyen, Pozsonyban fognak fellépni. A cél pedig: a különböző etnikumok kultúrájának megismertetése és népszerűsítése a tánc, a zene, a művészet nyelvén. Miklós János hozzátette: a Nagyvárad Táncegyüttes már készül a következő bemutatóra, amely egy gyermekelőadás lesz Bambuc ördög kalandjairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!