ERDON Helyi hírek

2010.07.23. 17:25

Húsz éves a baráti társaság

<p>Szatmár megye - Halmi és a franciaországi Saint Marcel Les Valence között immár két évtizedes a baráti kapcsolat. A két önkormányzat öt éve írta alá a testvértelepülési szerződést.</p>

A két település lakói 1990-től kezdve intenzíven tartják a kapcsolatot és sok család között szoros barátság alakult ki. A két önkormányzat vezetője pedig 2005-ben írta alá a testvértelepülési szerződést. Van tehát mit megünnepelniük az érintetteknek az elkövetkező napokban.
 
Egy hét Halmiban
 
A franciák július 24-én, szombat délután Budapestről érkeznek meg Halmiba – tudatta szerkesztőségünkkel Vasilovici Enikő, a Halmi-Saint Marcel Les Valence Baráti Társaság társelnöke. Mint elmondta, 37-en érkeznek és egy hétig tartózkodnak a településen. Az egyhetes program színes és változatos lesz, így nem fognak unatkozni a franciák. Vasárnap délután 15 órától a halmi polgármesteri hivatalban ünnepi tanácsülésre kerül sor, amelyen megemlékeznek az öt évvel ezelőtti testvértelepülési szerződés aláírásáról és az azóta eltelt időszakról. 16 órától a községközpont parkjában kulturális műsor kezdődik. A halmi fiatalság magyar és román népdalokat és néptáncokat ad elő, amelyet a francia fúvósok koncertje követ. Este a kultúrházban egy közös vacsora után bált rendeznek a vendégek tiszteletére. Hétfőn a szállásadó családoknál szerveznek szabaidős programokat a franciáknak, kedden pedig Halmihegyen az önkormányzat nyaralójában egy hatalmas adag bográcsgulyást készítenek. A szerdai napon Máramaros megyébe utaznak a vendégek, hogy megtekintsék a nevezetesebb helyeket. Így látogatást tesznek a Negreşti-i és a máramarosszigeti múzeumokban, megcsodálhatják a Bârsana-i műemlék fatemplomot, ellátogatnak a szaploncai vidám temetőbe, amely vicces sírfelírataival egész Európában egyedülálló és Ocna-Şugatagra is eljutnak majd. Csütörtök délelőtt ülést tart a baráti társaság, amelyen az elkövetkező időszak terveit vetik papírra és megbeszélik a halmi delegáció augusztusi franciaországi kirándulásának részleteit is. Délután pedig Szatmárnémetiben tesznek látogatást, ahol a megyeközpont leghíresebb nevezetességeit csodálják meg. A francia küldöttség július 30-án utazik vissza hazájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!