ERDON Helyi hírek

2010.06.01. 14:01

Emlékezni és előre tekinteni

<p>Nagyvárad – Sajtótájékoztatón mutatta be a Bihar megyei RMDSZ által a trianoni békediktátum 90. éves évfordulója kapcsán szervezendő programokat kedden Biró Rozália nagyváradi alpolgármester.</p>

1920. június 4-én, román idő szerint 17.32 órakor írták alá a békeszerződést a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastélyban. Az évforduló kapcsán a Bihar megyei RMDSZ két szándék szerint szervezi meg programjait, tájékoztatott Biró Rozália nagyváradi alpolgármester. Az egyik, hogy emlékeznünk kell arra, ami történt és méltóképpen kell tisztelegnünk a háború hőseinek az emléke előtt. – Fájdalmas, de ezzel a realitással kell a mindennapjainkat éljük – mondta Biró Rozália, arra is figyelmeztetve ugyanakkor, hogy az emlékezés mellett a jövőbe kell tekintenünk, hogy teljes értékű jelent tudjunk élni olyan helyzetben, amelybe a trianoni békediktátum kényszerített.

Határok nélkül…

Az évfordulóhoz kapcsolódó programok közül elsőként a nagyváradi magyar elemi osztályok számára szervezett rajzversenyről szólt Biró Rozália, melynek témája: Magyar nemzet határok nélkül. Ötvenkét magyar elemi osztály van Váradon, mindegyik számára biztosítottak egy-egy A0-ás kartonlapot, amelyre a gyerekek elkészíthetik alkotásaikat, teljesen rájuk bízva azt, hogyan fogalmazzák meg üzeneteiket. A rajzokat ezen a héten csütörtökön 16 óráig kell eljuttatni a Bihar megyei RMDSZ székhelyére, a zsűri tagjai (Jakobovits Miklós festőművész, Holló Kinga képzőművész, illetve Farkas Tünde tanfelügyelő) pedig még aznap rangsorolják azokat. A díjátadás másnap 13 órától lesz, és szeretnék elérni, hogy az első húsz alkotást az országházban is kiállítsák, tudatta Biró Rozália.

Ökumenikus ima

Június 4-én, pénteken, a diktátum aláírásának időpontjában, a négy történelmi egyházzal való megegyezésnek megfelelően 17.30 órakor megkondulnak a harangok a nagyváradi templomokban, és öt percen keresztül fognak szólni. Ezt követően az evangélikus templomban ökumenikus istentisztelet lesz, melynek keretében kulturális műsorra is sor kerül, és Biró Rozália mond beszédet. Az ökumenikus imára érkezőket ezúton is felkérik, hogy vigyenek magukkal egy-egy szál virágot.

Ettől a héttől kezdődően a jövő hét közepéig felmérést végeznek a váradi magyar polgárok körében, hogy mit jelent a számukra Trianon, milyen hatásait érzik a békeszerződésnek. A kérdőíves kutatás önkéntesek és civil szervezetek segítségével és bevonásával zajlik, a kiértékelés után ez eredményeit a közvéleménnyel is ismertetni fogják, közölte Nagyvárad alpolgármestere.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!