ERDON Helyi hírek

2010.04.22. 14:53

Tündérkertben jártunk Csokalyon

<p>Bihar megye - Mateutz József csodálatos tulipánkertjéről a tulipán virágzásakor már többször is írtunk az elmúlt években lapunk hasábjain. Tegnapelőtt, szerdán újfent Csokalyon jártunk, most is volt miben gyönyörködnünk.</p>

Amikor arról faggattam Mateutz Józsefet, honnan ez a nagy szeretet a virágok és azon belül a tulipán iránt, elmondta: „vissza kell menjünk az 1976–77-es évekhez, amikor prahoszláv lelkészként biharpüspökiben szolgáltam. Egy virágoskertet is találtam ott, amit abban az időben úgymond „felkaroltam”. A kertben nemcsak tulipán, de nagyon sokfajta virág is volt és virágzott, ez járult hozzá, ez fejlesztette ki bennem a virág iránti szeretetet. Később szakkönyveket vásároltam, ezzel próbáltam a virágokról tudásomat fejleszteni. Csokalyon nemcsak tulipánt termesztek, később nagyon szép kardvirágaim lesznek, melynek hagymáit a Föld déli féltekéjéről szerzem be, és nárciszaim is vannak. Az én lelki világomhoz mindez közel áll, ezt nagyon szeretem csinálni”.

A tulipánmező nem nagy területen, mindössze 0,30 hektáron terül el. Szépsége lenyűgöző, rendkívülien látványos, már csak azért is, mivel 70-fajta tulipán virágzik. Már-már turisztikai látványossággá nőtte ki magát a tavasz elején virágba boruló tulipánmező Csokalyon. Egyébként is általánosan elfogadott, hogy a tavaszi virágok egyik legismertebb növénye a tulipán, amely számtalan színben és formában köszönti a tavasz első napsugarait. A tulipánról tudni kell, hogy eredetileg Perzsiából származnak, majd a 17. század közepén érkezett erre a vidékre. Ma már a világ számos pontján termesztik, mint vágott virágot, de a hagymát is sok országban termesztik. Az egyik legnagyobb tulipántermesztő ország Hollandia. Aki járt már Hollandiában, és látta a tulipánmezőket, biztos, hogy nem felejti el a látványt. Ahogy nálunk a búzát termesztik végeláthatatlan sorokban, úgy Hollandiában a tulipánmezők tarkítják a tájat –, mondta házigazdám. Nos, valami ilyen érzés fogott el engem is, amikor a csokalyi tulipánmezőt megpillantottam. Lenyűgöző a látvány. A sokfajta tulipán, mint egy nagy, színes mező, a szivárvány minden színében tündököl.

 Nagyváradon él

A tulipánhagymákat eredetileg Hollandiából szerezte be, de ma már ő is termel hagymát. Amikor erről beszélt, az volt az érzésem, hogy a tulipánhagyma-termesztés kifizetődőbb, mint maga a tulipán értékesítése.

Mateutz József Székelyhídon született, nem Csokalyon, hanem Nagyváradon él. Az itteni földterületet 1999-ben vásárolta egy helyi gazdától. „Úgy éreztem akkor, hogy ezen a kitűnő talajú omlós földterületen jól lehet majd virágokat termeszteni. A terület szellős, van víz, szükség esetén öntözhetjük a növényzetet”. Nem egyedül dolgozik, két helybeli asszony is besegít a munkába. Ami rendkívüli: elmondása szerint, esténként hazamegy Nagyváradra, a kertet nem zárja be, azt senki sem őrzi, van néhány kutyája, de ezekre sincs nagy szükség, mivel még soha senki nem dézsmálta meg kertjében a tulipánt. A virágok nagy részét a váradi nagypiacon értékesíti, van, amikor ő is árusítja, de a legtöbb esetben nagybani áruként adja tovább. De nagyobb tételben is vásárolnak tőle virágot az ország különböző városaiban élő virágkereskedők. Rendszeresen felkeresik Kolozsvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, de még Jászvásárból is. „A váradiak elkényelmesedtek, én viszem be mindennap számukra a tulipánt”, mondta a rendkívül szimpatikus csokalyi virágtermesztő.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!