ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 17:09

Elkezdődött tiltakozáshullám

<p>Szatmár megye - Az országos megmozdulások keretében a Cartel ALFA Szatmár megyei szervezete tegnap tartotta első tiltakozó akcióját. Végső esetben a meghatározatlan idejű munkabeszüntetéstől sem riadnak vissza.</p>

A Szatmár megyei Prefektusi Hivatal előtt vette kezdetét a Cartel ALFA szakszervezeti tömbSzatmár megyei szervezete által tervezet tiltakozássorozat. A szakszervezeti vezetők egy levélben foglalták össze a tagok elégedetlenségeit. A felolvasott levélben arra figyelmeztetik a kormányt, hogy tartsa be az előzőleg a szociális partnerekkel kötött megállapodásokat a minimálbér fokozatos emelésére vonatkozóan, hogy az érje el a bruttó átlagbér 50%-át, valamint hogy a nettó minimálbér 2010-ben 705 lej legyen. Kérik egy méltányosabb nyugdíj-rendszer bevezetését, ahol a nyugdíjpont értéke a bruttó átlagbér 45%-át képezze. A szakszervezetek egyöntetűen követelik a 2010/1-es sürgősségi kormányrendelet érvénytelenítését, amely az állami alkalmazottak béreinek csökkenését eredményezi. Véleményük szerint a törvény figyelmen kívül hagyja a szakszervezetekkel korábban kötött megállapodásokat, áthágja a szociális párbeszéd, és egyeztetés szabályait, figyelmen kívül hagy egyes korábban elnyert jogokat, és diszkriminatívan kezeli a különböző állami szektorokat. A tiltakozók legnagyobb részét a megye tanintézményeinek képviselői tették ki, lévén hogy a tanügyi alkalmazottak a Cartel ALFA megyei szervezetének többségét alkotják. Ioan Drăgan szakszervezeti elnök elmondása szerint, miután az elmúlt napokban nem sikerült megegyezésre jutniuk a tanügy minisztérium képviselőivel a tanügyben kialakult súlyos problémák orvoslására, a FEN, a többi tanügyi szakszervezettel együtt országos szinten fogja folytatni a tiltakozó megmozdulásokat. Amennyiben a kormány figyelmen kívül hagyja követeléseiket, a tanügyi érdekképviselet általános munkabeszüntetést, végső esetben a tanév befagyasztását is kilátásba helyezi. Pénteken 10 órakor a szakszervezeti vezetők a Szatmár megyei parlamenti képviselőkkel tartanak megbeszélést elégedetlenségeikről.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!