ERDON Helyi hírek

2010.02.23. 12:19

Zárjegy nélküli cigaretták

<p>Nagyvárad - A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Csalás Elleni Ügyosztálya 24.413 csomag, 122.065 lej értékű zárjegy nélküli cigarettát foglalt le. Az utóbbi évek legnagyobb szabású ilyen típusú akciója volt.</p>

Keddi sajtótájékoztatójukon Adrian Bucur megyei főparancsnok, és helyettese, Ioan Brîndaş rendőr-főbiztos arról számoltak be: az elmúlt szerdán a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Csalás Elleni Ügyosztálya együttműködve a nagyváradi rendőrparancsnoksággal annak érdekében akciózott a megyeszékhelyen, hogy megelőzze és kiküszöbölje a jövedéki adóköteles termékekkel történő illegális kereskedelmet. Ennek során a nyomozók beazonosítottak nyolc nagyváradi illetőségű személyt, akiknél különböző mennyiségű, zárjegy nélküli, forgalmazásra szánt cigaretta csomagokat találtak. Jegyzőkönyvet állítottak ki a nevükre, majd másnap, február 18-án bűnügyi eljárást indítottak az 55 éves G. I. I., a 40 éves M. P., az 59 éves V. E., a 29 éves C. C., a 41 éves D. I., a 38 éves E.T., a 46 éves L. I. és a szintén 46 éves V.I. ellen, adócsalás bűncselekményének gyanújával, mely tettet a 2005/241. számú törvény IX. cikkelye 1. bekezdésének megfelelően büntetnek.

Tovább nyomoznak

A nyolc gyanúsítottról a hatóság azt feltételezi, hogy rendszeresen vásároltak jelentős mennyiségű cigarettát a szerb-román, illetve az ukrán-román határátkelők közelében levő vámmentes boltokban, valamint olyan országokban, ahol a romániainál kisebb jövedéki adót alkalmaznak, melyeket aztán a nagyváradi piacokon árusítottak. A nyomozás következő szakaszában az ügyészségtől kapott jóváhagyás birtokában a rendőrök egyidejű házkutatást tartottak a vádlottak otthonaiban és egy váradszentmártoni garázsban, és a gyanúsítottak gépjárműveit is átfésülték. Ezek során elkoboztak 24.413 csomag zárjegy nélküli vagy külföldi zárjeggyel ellátott cigarettát, 122.065 lej összértékben. Ugyanakkor rábukkantak 110 kilogramm, szintén eladásra szánt, különböző fajtájú kávéra, melyek esetében hiányoztak az eredetigazoló dokumentumok. Az állami költségvetésnek okozott kár részbeni megtérítése végett, a nyomozók 62.705 lej készpénzt is lefoglaltak az érintettek lakásain. Az ügyben tovább nyomoznak, az esetleges további bűncselekmények felgöngyölítése, és annak érdekében, hogy megtérüljön az államháztartásnak okozott veszteség. Addig is, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!