ERDON Helyi hírek

2008.12.17. 14:06

Személyazonosságot a romáknak is

<p>Nagyvárad - A Ruhama Alapítvány a "Ki vagyok én?" elnevezésű projekt keretében mintegy 2000 főleg roma származású személynek nyújtott segédkezet a személyi okmányok beszerzésében.</p>

Nehéz, de annál jelentősebb feladatba fogott a Ruhama Alapítvány, amikor az év elején arra válalkozott, hogy felkeresse azon főleg roma származású személyeket, akik nem rendelkeznek személyi okmányokkal. Személyi igazolványok, anyakönyvi kivonatok nélkül senki sem élhet állampolgári jogaival: nem iratkozhat be iskolába, hivatalosan sehol sem alkalmazhatják és nem részesülhet állami segélyben sem - magyarázta a program koordonátora, Daniela Tutos. Ezért indították folyó év januárjában Phare támogatással a "Ki vagyok én" elnevezésű projektet a Bihar Megyei Tanács, a Személyi Nyilvántartói Igazgatóság, a Közterületi Hatóság, a Rendőrfelügyelőség, és az önkormányzatok partnerségével.

Számadatok

A projekt jóvoltából Bihar megye 47 településére szálltak ki felmérni a hivatalos okmányokkal nem rendelkező romák számát. 5123 esetben tartottak felvilágosítást és tanácsadást a személyi okmányok fontosságával kapcsolatban, 771 esetben az anyakönyvi kivonat, 657 esetben a személyi igazolvány megszerzésében vállaltak szerepet. 68 gyermek esetében került sor a születés utólagos bejegyeztetésére. 493 ház esetében a Földhivatalhoz fordultak épitkezési bejegyzésért, tulajdonviszony rendezéséért, különböző engedélyekért. Megyei szinten 68 esetben vállaltak szerepet a gyerekek iskolába való beiratásában, 88 személyt irattak be háziorvoshoz. A gyerekek iskolába iratása sokszor azért volt annyira körülményes, mert legtöbbüknek hiányzott a születési bizonyítványa, sőt sok esetben a szülök születési bizonyítványa, személyi igazolványa is - magyarázta Daniela Tutos. Marian Daragiu, a Ruhama Alapítvány  elnöke elmondta a projekt végeztével is folytatják ezt a fajta tevékenységet, hiszen rengeteg további eset vár még megoldásra.

Mészáros Tímea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!