ERDON Helyi hírek

2008.03.31. 17:15

Munkaerőképzés a mozgássérülteknél

<p>A Szatmár Megyei Mozgássérültek Egyesülete március 31–én, hétfőn háromnapos képzést indított útjára, a kommunikáció és konfliktusmegoldás témakörében.</p>

A Szatmár Megyei Mozgássérültek Egyesülete januárban útjára indított projektje A fogyatékkal élők – munkaerői egy versenyképes piacgazdaságnak elnevezést viseli. Az Európai Unió által finanszírozott projekt részeként március 31–én, hétfőn háromnapos képzés kezdődött a mogássérültek egyesülete székhelyén. Az egyesület elnöke Pop Crina elmondta azt, hogy találkozások hasznosak azok számára, akik munkát akarnak vállalni. Friss információk birtokába jutnak, amit a munkahely keresésben illetve mindennapi munkájuk során alkalmazni tudnak majd. A képzésre 22 személy jelentkezett, ők a kommunikáció és a konfliktuskezelés témakörében hallgathatták meg Kazamér Andrea szociológus előadását. A hétfői négyórás találkozó résztvevői megtudhatták, hogy kevés teóriát hallhatnak, de annál több helyzetgyakorlatból vehetik ki a részüket az egy éves futamidejű projekt alkalmával. Az elhangzottakból kiderült, hogy mindennapi életünk során az embertársainkkal való mindennapi érintkezésben 10%–a verbális és 90%–a a nonverbális kommunikáció teszi ki. Az egymással való kapcsolatteremtésnek korlátai is vannak. Ilyen például az mikor az egyénnek önértékelési problémái vannak: ha túlértékeli képességeit valaki akkor az is probléma, de akkor is gond van mikor valaki lebecsüli önnmagát azaz a veleszületett adottságait. Egy másik nehezen leküzdhető akadály az egyéni konfliktus. Egy példával érzékeltetve: az egyén arról kell döntsön, hogy a rendelkezésre álló pénzét nyaralásra vagy a lakása felújítására költi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!