Erdély hírei

2017.09.18. 13:12

Megoldáskeresés a regionális polarizáció és az egyenlőtlen fejlődés csökkentésére

A Babeș -Bolyai Tudományegyetem az Egyesült Királyság Regionális Tudományi Társasággal (Regional Studies Association) együttműködve „Regionális polarizáció és egyenlőtlen fejlődés Közép-Kelet-Európában” címmel, szeptember 10 és 13 között, nemzetközi konferenciát szervezett, amelyen 4 kontinens 20 országából 160 neves szakember, a Világbank és az OECD képviselői vettek részt.

A Babeș -Bolyai Tudományegyetem az Egyesült Királyság Regionális Tudományi Társasággal (Regional Studies Association) együttműködve „Regionális polarizáció és egyenlőtlen fejlődés Közép-Kelet-Európában” címmel, szeptember 10 és 13 között, nemzetközi konferenciát szervezett, amelyen 4 kontinens 20 országából 160 neves szakember, a Világbank és az OECD képviselői vettek részt.

A rendezvény neves meghívottjai Jennifer Clark, a Georgia Institute of Technology professzora és Sally Hardy, az Egyesült Királyság Regionális Tudományi Társaságának ügyvezető igazgatója. A konferencia házigazdája dr. Benedek József egyetemi tanár, a BBTE Szenátusának alelnöke. A nemzetközi konferencia munkálatai a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar székhelyén zajlottak le.

Az eseményt megelőzően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen dr. Benedek József professzor a konferencia témaválasztásáról beszélt. Az utóbbi 15 évben Romániában megnőtt a régiók közti egyenlőtlenség. A GINI index szerint Románia az EU-n belül az első helyen van ebből a szempontból. A fenntartható fejlődés az országon belüli gazdasági-társadalmi egyenlőtlenség növelésével társult. „A konferencia azt a témát járja körül, miként lehet kezelni ezt a rendkívül komplex kérdéskört.” Keresik a legjobb megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet az egyenlőtlenséget. A GINI- index mutatja, mi a különbség a legnagyobb és a legkisebb jövedelem között. Az indexnek területi jellege is van, mérhető a különböző régiók közti különbség. Romániában a megyék és a régiók közti gazdasági- társadalmi különbségek megnőttek. Erőteljes regionális polarizáció alakult ki, elsősorban a főváros és a vidékek között. Dr. Benedek József példaként említi, hogy Bukarest -Ilfov régió fejlettségi átlaga 140%-n van (az EU-ban az átlag 100%), másrészt Vaslui, Teleormán, Giurgiu megyéknél ez a szám az EU átlagának 30-35 %-át éri el. Mi eredményezi ezt gazdasági különbséget? Az utóbbi 27 évben a kutatás, az újítás, a szakképzett munka, a külföldi befektetések főleg a főváros és néhány megyeközpont felé irányult, többek között Kolozsvárra összpontosult. A hátrányos helyzetben levő megyékben fejletlen az infrastruktúra, alacsony az urbanizációs fok, alacsony a képzettség szintje.

A GINI- index közgazdasági mérőszám, ami a statisztikai elosztások egyenlőtlenségét méri. Főleg a jövedelem és a vagyon eloszlásának mérésére használják. Corrado Gini olasz közgazdász vezette be.

Sally Hardy, az Egyesült Királyság Regionális Tudományi Társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a konferencia zártkörű ülésén létrehozzák a RSA, azaz a Társaság Közép-Kelet európai részlegét, többek közt Kolozsváron is, amelyben akadémikusok, kutatók és a regionális politikával foglalkozó szakemberek vesznek részt.

Jennifer Clark, a Georgia Institute of Technology (AEÁ) professzora okos városokkal kapcsolatban, kiemelte, Kolozsvár megfelelő feltételekkel rendelkezik, hogy okos várossá válhasson. Az okos, élhetőbb város az információs és kommunikációs technológiát hatékonyabban használja, szélesíti a szolgáltatási kínálatokat, ezáltal magasabb életszínvonalat biztosít.

A spanyolországi Navarra Egyetemén belül működik az IESE Business School, amely elkészítette a világ okos városainak a rangsorát. A világ első tíz okos városa a következő: London, New York, Szöul, Párizs, Amszterdam, Bécs, Tokió, Genf, Szingapúr, München.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!