Erdély hírei

2019.10.10. 14:10

Összefogtak az unitáriusok a betlenszentmiklósi templomért

Már a felújítást tervezik a Fehér megyei Betlen­szentmiklóson, ahol október második napján leégett a 15. századi unitárius templom tornya. Vasárnap istentiszteletet is tartottak a megrongálódott épületben, az unitárius közösség egy emberként mozdult meg a károk enyhítéséért.

Már a felújítást tervezik a Fehér megyei Betlen­szentmiklóson, ahol október második napján leégett a 15. századi unitárius templom tornya. Vasárnap istentiszteletet is tartottak a megrongálódott épületben, az unitárius közösség egy emberként mozdult meg a károk enyhítéséért.

 

Rövidzárlat miatt leégett október elején a betlenszentmiklósi unitárius templom tornya. Az eddigi információk szerint a tüzet a harangok mellé felszerelt lámpák egyike okozhatta. Az őszi, csapadékos időjárásra való tekintettel, Gálfi József Attila ács és csapata, a Domino Construct Expert Kft. munkatársai ideiglenes védőtetővel fedték le a templom tetején keletkezett nyílást. A gyors beavatkozást a magyar kormány Rómer Flóris-tervének keretéből a Teleki László Alapítvány támogatta.

A tragédiát követő vasárnap zsúfolásig megtelt a templom, ahol 32 unitárius lelkész vett részt Erdély különböző településeinek a képviseletében – jelenlétükkel együttérzésüket fejezték ki helyi testvéreikkel.

A hiterősítő istentiszteletet Szentgyörgyi Sándor esperes imája nyitotta meg. Ezután a Magyar Unitárius Egyház Püspöki Hivatala nevében Rácz Norbert Zsolt püspöki titkár kérte Isten áldását a templomban ülőkre, majd Körösi Viktor Dávid magyar konzul szólalt fel, akit Magyar Loránd-Bálint, az RMDSZ parlamenti képviselője követett. A helyi önkormányzat részéről Mărginean Teodor Florin, Szépmező község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Rövid, alkalmi beszédet mondott a Magyar Unitárius Egyház hat erdélyi egyházkörének egy-egy jelen levő lelkésze is. Mint fogalmaztak, a tragédia még jobban egybekovácsolta az unitárius egyházközösséget – mindenki a bajba kerültek mellé állt. Az alkalmi istentiszteletet Veress Ferenc László beszéde zárta, aki megköszönte a résztvevők biztató szavait – számolt be az unitarius.org. Veress Ferenc László betlenszentmiklósi unitárius lelkésztől azt is megtudtuk: többen felajánlották segítségüket, de egyelőre a helyiek munkájára volt a legnagyobb szükségük. Közösségi erővel deszkafedéllel pótolták a leégett zsindelytetőt, ami ideiglenesen megvédi a templomot a beázástól. Ugyanakkor azt is hozzátette: már készülnek a felújítás hivatali ügyintézésére, a nagyszabású munkálatok kezdetével pedig bízik a további segítségben.

A Magyar Unitárius Egyház Facebook-oldalán a Jövőnk a Szórványban Egyesület adománygyűjtést hirdet a templom restaurálására, a felajánlásokat a következő bankszámlaszámokra fogadják:

RON: RO56BTRLRONCRT0500588101

EURO: RO06BTRLEURCRT0500588101

HUF: RO19BTRLHUFCRT0500588101

Tóth Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!