Erdély hírei

2019.09.16. 10:32

Lepkék Amazóniától Kolozsvárig – harmadjára is élőlepke-kiállítás a Kolozsvári Botanikus Kertben

Új helyszínen, hosszabb programmal, ugyanakkor az elmúlt évek bevált módszerei mellett kitartva szervezi meg idén, szeptember 11-e és 30-a között a Lepkék a levegőben élőlepke-kiállítás harmadik kiadását a BBTE Biológia és Geológia Karának Taxonómiai és Ökológiai Intézete, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert.

Új helyszínen, hosszabb programmal, ugyanakkor az elmúlt évek bevált módszerei mellett kitartva szervezi meg idén, szeptember 11-e és 30-a között a Lepkék a levegőben élőlepke-kiállítás harmadik kiadását a BBTE Biológia és Geológia Karának Taxonómiai és Ökológiai Intézete, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert.

Míg az elmúlt két esztendőben a kolozsvári Botanikus Kert Akvárium nevű melegháza adott otthont az élőlepke-tárlatnak, a kiállítás idéntől a kaktuszok téli otthonául is szolgáló üvegházba költözött, amely a lepkék és a látogatók számára egyaránt előnyösebb térkialakítást tesz lehetővé.

A kiállítás két kurátorának, dr. Cristina Craioveanunak, az egyetem Taxonómiai és Ökológiai Intézete munkatársának, valamint dr. Macalik Kunigundának, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete oktatójának az volt az elképzelése, hogy az Amazonas-medencében őshonos lepkefajokat mutatnak be, a térségben dúló ökológiai katasztrófára irányítva a látogatók figyelmét. Ugyanakkor az sem titkolt szándékuk, hogy az egzotikum felől a lepkeállomány hazai helyzetére tereljék a figyelmet, megmutatva, hogy a lepkék olyan ernyőfajoknak tekinthetők, amelyeknek jelenléte vagy eltűnése egy területről sok mindent elárul az adott ökoszisztéma állapotáról. A 15 amazóniai lepkefaj mellett ezért 6-7 Kolozsvár-környéki kaszálókon föllelhető faj is képviseli magát a kiállításon, régi fényképeken pedig megelevenednek azok a városkörnyéki tájak is, amelyek néhány évtizede még számos lepkefaj otthonául szolgáltak. A legfiatalabbak természetismereti és természetvédelmi interaktív tevékenységeken vehetnek részt, illetve mikroszkóp alatt is megfigyelhetik a tárlat már elpusztult főszereplőit, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az esemény túllépjen az egzotikus látványosság szintjén.

A lepkék keltetéséhez és életben tartásához szükséges körülmények biztosításáról, valamint a látogatók kalauzolásáról a kurátorok mellett közel harminc önkéntes biológus- és ökológushallgató gondoskodik. A feladat nem egyszerű, hiszen a keltető sátraikat éjjel-nappal 30°C körüli hőmérsékleten kell tartani, a páratartalom nem eshetett 60% alá, illetve figyelembe kell venni a kiállításra elhozott fajok sajátos táplálkozási szokásait is. A trópusi fajok – eltérően a nálunk honosaktól – nem mind nektárevők, vannak köztük rothadó gyümölcsök levét szívogatók is.

Nagy lepkeházat megjárt látogatók visszajelzései alapján a Lepkék a levegőben című élőlepke-kiállítás egyik nagy erénye az, hogy a tárlat nem reked meg esztétikai szinten, a személyre szabott vagy kiscsoportos tárlatvezetések során az érdeklődök részletesen megismerik a kiállításon szereplő fajok alaktani jellegzetességeit, betekintést nyernek táplálkozási és szaporodási szokásaikba, valamint azokba az ökológiai tényezőkbe, amelyek fennmaradásukhoz elengedhetetlenek. A tárlatvezetések igény szerint három nyelven, románul, magyarul és angolul történnek, a kiállítás a hét minden napján látogatható délelőtt 10 és délután 17 óra között. A kurátorok felhívják a figyelmet, hogy érdemes akár több alkalommal is ellátogatni az üvegházba, hiszen szinte napról napra változik az éppen repülő lepkeállomány faji összetétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!