tanácsok

2021.03.20. 07:15

Így érdemes nekilátnunk a tisztasági festésnek

Talán még soha nem volt ennyire aktuális és időszerű elgondolkodnunk otthonunk tisztasági festésén. Nem csak esztétikai szempontokból, hanem falfelületeink fertőtlenítése, tisztítása miatt is.

Lakóterünk levegőminőségét megannyi dolog befolyásolja. Amiről azonban ritkán esik szó, az a falfelületeken megtapadt por és egyéb szennyeződések, baktériumok és különböző kórokozók, az esetleges gombák és penész spórák megtelepedéséről nem is beszélve. Ezek mind kedvezőtlenül befolyásolják mikrokörnyezetünk levegőminőségét, ezért – a tavaszi nagytakarítás mellett – érdemes néhány évente „letakarítanunk” falfelületeinket is.

Különösen érvényes lehet ez központi helyiségek esetében (mosdó, fürdőszoba, konyha, gyerekszoba, nappali) vagy olyan családoknál, ahol kisgyermek, háziállat vagy például porallergiától szenvedő családtag él.

A magyar lakosság jellemzően 5-7 évente végez tisztasági festést, azonban ezt érdemes 2-3 évre csökkenteni épp a fent említett okokból. Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa arról beszélt, hogyan érdemes nekilátnunk a tisztasági festésnek, milyen gyakran elkövetett hibákra érdes figyelnünk, hogy gyorsan, könnyen, akár saját magunk is elvégezhessük ezt a feladatot.

Kalkuláljunk pontosan!

Sokan már az alapoknál elkövetik a hibát, ezért a kiadások kalkulálásánál és a rászánt időben is lényegesen meghaladhatják az első becsléseket, ami valljuk be, bosszúságot okoz. Mérjük fel a falak állapotát, ha szükséges, javítsuk a hibákat, tüntessük el a lyukakat, repedéseket. A gletteléstől sokan tartanak, pedig ma már kevés gyakorlattal is, például készre kevert glett használatával és egy spakli segítségével megoldhatjuk magunk is. A minőségi felmérés mellett, mérjük le a festendő felületet, számoljuk ki pontosan a festendő négyzetmétert, és e szerint számoljunk anyagigényt. A kiadások tehát összeadódnak: a falhibák javításához szükséges anyagokból, a szükséges mélyalapozó és festékek mennyiségéből, valamint a szükséges eszközökből, úgy, mint spakli, henger, ecset, takarófólia, festéklehúzó rács, létra, vödör.

Ne csak az ár döntsön, ha festéket vásárlunk!

A festékek eltérő terméktulajdonságaik miatt eltérő kiadóssággal rendelkeznek, így vásárláskor érdemes egyszerre megnézni a kiadósságot és az árat is. Ajánlott kerülni az olcsó, viszont több rétegszámot igénylő festékeket, amelyek akár 3-4 réteget is jelenthetnek, a kiváló fedőképességgel rendelkező falfestékek 1-2 rétegszámával szemben. Ha mérlegeljük az időt és energiát, amit a felújításra fordítunk, jobban járunk egy kicsivel drágább, de minőségi falfestékkel, amely felhasználóbarát tulajdonságai miatt könnyíti a munkafolyamatot, felületünk pedig tartósabb és esztétikusabb lesz.

Ne hagyjunk ki lépéseket és használjunk minőségi eszközöket!

A sikertelenségnek még egy sarkalatos oka lehet: ha kapkodunk. Ne sajnáljuk az időt például a glettel javított hibák csiszolására, portalanításra vagy a falfelületek mélyalapozására festés előtt. A mélyalapozó optimalizálja a felületek nedvszívó képességét, és javítja a fedőréteg tapadását. A régi, kopott, elhasznált, csorba, görbe eszközökre se mondjuk azt, hogy „jó lesz az még”. Időnként érdemes lecserélni eszközeinket, és beszerezni a választott falfestékhez ajánlott hengert (beltéri falfesték esetében általában rövid szőrű henger ajánlott), amely megkönnyíti az egyenletes felhordást, valamint optimalizálja a szükséges festékigényt.

Időzítsünk jól!

Az időjárás, a külső-belső hőmérséklet is befolyásolhatja a végső eredményünket. Beltéri falfestéshez az ideális lakáson belüli hőmérséklet 20-22 °C. Ha túl száraz és meleg a beltéri hőmérséklet (25 °C felett), gyorsabban köt és szárad minden anyag. Ez a tényező akár hibajavítás esetén, akár falfestés esetén is nehezítheti a dolgunkat: ha a glettanyagunk gyorsabban köt, nagyobb gyakorlat szükséges a felhordásához, illetve a festékanyag is gyorsabban „ráhúz” a falra, aminek következtében csíkos, foltos lehet falfelületünk. A szellőztetés szintén elengedhetetlen festés közben, viszont, ha kint esős, párás az idő, vigyázni kell a páralecsapódással is, tehát a kinti-benti hőmérsékletkülönbségre is érdemes figyelni.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!