Zuhanórepülés

2022.09.12. 12:45

Az arabok perrel fenyegetik a Netflixet

Az Öböl-menti Együttműködési Tanácsa jogi lépésekkel fenyegette meg a Netflixet, mivel a streamingplatform a homoszexualitást népszerűsíti – írja a Világgazdaság.

Egyre több a botrány a Netflix körül

Forrás: Shutterstock

A Kuvait, Bahrein, Katar, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek alkotta nemzetközi szervezet jogi lépésekkel fenyegette meg a streamingplatformot, ha az továbbra is sugározza az általuk iszlámellenesnek nevezett műsorokat.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanácsa a homoszexualitás népszerűsítésével vádolja a Netflixet – írja a Financial Times a helyi médiára hivatkozva.

A nyilatkozat szerint a Netflix az iszlámmal és a törvényekkel ellentétes, gyermekeknek szóló tartalmakat sugároz.

Az illetékes hatóságok figyelemmel fogják kísérni, hogy a platform betartja-e  az irányelveiket vagy sem, és megteszik a szükséges jogi intézkedéseket, amennyiben a tartalmat továbbra is sugározzák – közölték az Öböl-menti arab államok.

A jelentés külön említette a magyarul Cukorfalatok néven forgalomba került filmet, ami világszerte botrányt kavart:

A történetben egy muszlim lány csatlakozik egy tánccsoporthoz. Sokak szerint a Netflix szexuális tárgyként kezelte a benne szereplő 11 éves lányokat.

A tengerentúlon a republikánus Ted Cruz és a demokrata Tulsi Gabbard is kikelt a streamingplatform és a film készítői ellen. Végül a Netflix kénytelen volt bocsánatot kérni a a Cukorfalatok promóciós anyaga miatt, miután egy petíció a serdülők szexualizálásával vádolta a csatornát.

A Netflix az elmúlt hónapokban csaknem egymillió előfizetőt veszített, viszont a cég vezetése bizakodik és pozitívan látja a jövőt. A vállalat részvényei jóval a tavalyi árfolyamok alatt vannak.

A szolgáltató egyelőre őrzi vezető pozícióját a Közel-Keleten, ahol olyan regionális streamingplatformok konkurenciájával kell szembenéznie, mint a Shahid és a Starz Play.

A Netflix a múltban kormányok kérésére már vett le vagy korlátozott le tartalmakat, többek között egy vígjátéksorozat egyik epizódját, amelyet Szaúd-Arábia kifogásolt.

Az év elején Szaúd-Arábia elkobozta a boltokból a szivárványszínű játékokat és ruhákat, és nemrég engedélyezték, hogy a koncerteken és a mozikban egyszerre tartózkodhatnak férfiak és nők is – írja a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!