Új idők, új ételek?

2022.08.23. 13:13

Rovarevésre buzdít az Európai Bizottság

Címkék#v4na

Az EU háromfajta rovart talált emberi fogyasztásra alkalmasnak, étvágygerjesztőnek pedig ki is emelték az ilyen élelmiszerek előnyeit.

Forrás: BSIP/AFP

Fotó: Alice S.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság (EB) a Twitteren egy bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az európaiaknak az étrendjük részévé kellene tennie a rovarokat, meg kellene tanulniuk rovarokat fogyasztani – írja a V4NA hírügynökség.

Rágcsálnivalóként, illetve élelmiszer-összetevőként 

az Európai Unió három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, a sárga lisztkukacot és a keleti vándorsáskát.

A Bizottság szerint a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálók és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek és megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést.

Az EB véleménye szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne ezen élelmiszerek fogyasztása. Rámutattak arra is, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények.

Te döntöd el, hogy megeszed-e vagy sem! A rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat. Próbáljuk meg?

 – áll a bizottság utolsó tweetjében.

Amint arról a V4NA már korábban is beszámolt, a rovarokon és a bogarakon alapuló étrendet, az úgynevezett entoveganizmust rengeteg ember követi.

Bár a Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok, bogarak étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nemrég kezdett el hódítani egy új trend. 

A klímavédelem egyik irányzata felhívja arra a figyelmet, hogy azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Fontos, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk, hiszen az állattenyésztésre sok erőforrást (földterület, víz) használunk fel. Ráadásul az állattenyésztés rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé. A vegán életmód egyik új irányzata az entoveganizmus, vagyis a rovarevés.

A rovarevés mint trend megjelenése után a vegánok körében felmerült a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat. A válasz természetesen nem, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására.

A rovarevés kifejezetten egészséges, állítják hívei. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalmuk és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaznak.

A legfontosabb érv azonban amellett, hogy a húst bogarakra cseréljük, a környezet védelme, hiszen a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok tenyésztése esetén. A rovarok szinte semennyi vizet nem fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük („felhizlalásuk”) csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.

 

Ehető rovarokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában tenyésztenek. Az egyik legnagyobb egyesült államokbeli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait”, de Észak-Amerikában és Európában is találhatóak rovarfarmok.

 

Az USA-ban egy nagyjából fél kilós kiszerelésű tücsök liszt például 49 dollár, de azoknak, akik még csak ismerkednek a rovarevéssel, egy különleges összeállítás is készült: tízféle ízesítésű tücsökcsipsz csupán 55 dollárért.

Európában hódít a lisztkukac is, melyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és természetesen müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

Érdekes kérdés a rovarevés kapcsán azonban, hogy azon kívül, hogy a nyugati ember számára bizarrnak tűnik, mennyire lehet környezetbarát? Hiszen míg csak néhány helyen tenyésztenek bogarakat az Egyesült Államokban és Európában, a trend miatt egyre többen rendelnek akár több ezer kilométerről is maguknak tücsökfinomságokat. Ezzel pedig épp a lényege veszik el a dolognak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!