Ikonikus darab

2022.04.15. 11:44

Kalapács alá kerül Kurt Cobain kék gitárja

A Nirvana egykori frontembere ezzel látható a zenekar Smells Like Teen Spirit című videójában.

Kalapács alá kerül Kurt Cobain kék gitárja egy májusi New York-i árverésen. A Nirvana egykori frontembere ezzel látható a zenekar Smells Like Teen Spirit című videójában.

"Ez az egyik legikonikusabb gitár, amit valaha aukcióra bocsátottunk. Az 1969-es Mustang Fender gitár Kurt Cobain egyik kedvenc hangszere volt" - mondta Martin Nolan, a Julien's Auctions ügyvezető igazgatója a Beverly Hillsben tartott bemutatón.

Az árverést május 20-22-én tartják New Yorkban és online is. Az amerikai aukciósház várakozásai szerint Cobain egykori kék gitárjának licitje egészen 800 ezer dollárig (278,7 millió forintig) is felmehet.

A hangszer értékét növeli, hogy az eredeti tokban és pánttal kerül kalapács alá. Az aukciósház közlése szerint a gitár 1994, Kurt Cobain halála óta a családjánál volt.

A gitár eladásából befolyó összeg egy részét jótékony célra, mentális betegségben szenvedők javára utalja át a Julien's Auctions. Az árverésen Cobain néhány további relikviáját is aukcióra bocsátják; köztük van a gitáros Michael Jacksonról készített képe, valamint egyik autója, egy 1965-ös Dodge Dart is, utóbbit a várakozások szerint 400 és 600 ezer dollár (mintegy 140 és 200 millió forint) közötti összegért kelhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!