Digitália

2023.01.23. 06:00

A Tesla óriási bajban van, nem csak a hamis videó miatt

Nagyon rosszul mennek a dolgok, Musk is mintha lelépni akarna a saját cégéből.

Mentőcsapatok Kaliforniában a Devils Slide-nál 2023. január 2-án. Egy Tesla a helyszínen négy utassal átzuhant egy sziklán

Fotó: AFP

Elon Musk cége az elmúlt évtizedben hihetetlen növekedést produkált, a Tesla gyorsan az autóipar egyik óriása lett. Úgy tűnt, hogy ez a növekedés folytatódni fog, s a régi nagy gyártók küzdhetnek a felzárkózásért, mert hamarosan a Tesla fogja teljes mértékben uralni a közlekedés világát. Ehhez képest mostanában a tőzsdei jelzések, a piac lassan szétzúzza ezt a várakozást, és zord jövőt festenek a menő autógyár számára.

Ráadásul Musk tettei arra utalnak, hogy nagyon is tud a sötét jóslatokról és talán már angolos távozásra készül. Szóval, mi történik a Teslával?

Kezdjük Kínával. Kína az elmúlt néhány évtizedben a Teslához hasonló növekedésnek örvendett, és mára a világ egyik legnagyobb autóipari piaca – magyarázza egy szakértő, Will Locket. A hatalmas ország gyorsan alkalmazza az elektromos járműveket, ezért a Tesla számára kiemelten fontos. Egy ideig a Tesla jól is fogyott Kínában. De most azonban túlszárnyalják a céget a helyi versenytársak.

Például egy Model 3 Standard Range Plus 275 mérföldes hatótávolsággal és 5,3 másodperces 0–60 mérföld/óra sebességgel Kínában 48 000 dollárnak megfelelő összegbe kerül. De a BYD Seal alapmodell (amely ugyanolyan méretű, mint a Model 3) több mint 300 mérföldes hatótávolságot kínál, mindössze 31 000 dollárért! Sőt, a Seal egy 42 000 dolláros változata mindössze 3,8 másodperc alatt képes 0–60 mérföld/óra sebességre.

Aztán ott van a Zeekr 001. Ez az autó nem csak kétszer olyan gyorsan tud tölteni, mint a Tesla Model 3, hanem 3,8 másodperc alatt 0–60 mérföld/órás sebességre is képes, hatótávolsága 435 mérföld, s mindez 48 000 dollárért. Hasonlóan képességű elektromos autókat kínál az XPeng és a NIO.

Ilyen verseny mellett nem csoda, hogy a Teslának mostanában rosszul megy Kínában. Az új riválisok miatt drámai módon elmaradt a 2022-es szállítási terveitől.

A súlyos helyzet orvoslására nemrégiben csökkentette árait Kínában. A Model 3 SR+ most 30%-kal olcsóbban, 33 500 dollárnak megfelelő áron kapható, ami 14 500 dolláros árcsökkenést jelent. Az összes többi Model 3 és Y változat ára hasonló mértékben csökkent. És bár ettől a Tesla egy kicsit jobb vétel lehet, még mindig drágább, mint a kínai versenytársa.

A Tesla jelenleg körülbelül 100 000 járművet ad el havonta Kínában. Ha az eladások nem emelkednek, az árcsökkentés havi 1,45 milliárd dollárjába fájhat. Locket arra figyelmeztet, hogy mivel az eredeti árazással a Tesla járművenként átlagosan 9750 dollár nyereséghez jut, valójában már veszteségesen árulja autóit!

Tovább rontja a helyzetet, hogy más országoknak nem ajánlják fel ezeket az árcsökkentéseket, ami sok vásárlót bosszantani fog. Nemsokára tehát a Teslának drasztikus árcsökkentéseket kell végrehajtania az egész világon, ami leveri a hasznukat és részvényárfolyamaik további zuhanását okozhatja.

És nem ez az egyetlen jelentős probléma, amellyel Tesla szembesül.

Minap ugyanis kiderült, hogy a cég hamisított videóval teremtette meg annak idején, 2016-ban az autója varázslatos önvezetése körüli mítoszt.

Ezt a vádat az autógyártó akkori mérnöke, Ashok Elluswamy fogalmazta meg egy bírósági vallomásában. (Ráadásul olyan perben, amit pont azért indítottak a Tesla ellen, mert annak autopilot rendszere korlátnak vezette a járművet az autópályán, s a balesetben pedig az autó sofőrje meg is halt.)

Elluswamy vallomásában elmondta, hogy 

a felvétel idején az autó valójában nem tudott dinamikusan útvonalat tervezni, sem közlekedési lámpákat felismerni, a promóciós videó kedvéért három dimenzióban előre feltérképezett útvonalon haladt.

A videó elején felirat jelzi, hogy a kormányhoz jogi megkötések miatt ültettek embert, de ő igazából semmit sem csinál. Elluswamy szerint viszont a sofőrnek többször is be kellett avatkoznia, és azt a jelenetet is kivágták, amikor az autó parkolás közben a Tesla parkoló kerítésének hajtott.

Ez volt az a videó, amelyik óriásit lendített a Tesla népszerűségén… Az autógyár tulajdonosa, Elon Musk tette közzé a Twitteren, mondván, ez bizonyítja, a Teslák alkalmasak önvezetésre. A vallomás szerint azonban csupán azt mutatta be, hogy mire lehet képes a rendszer, nem azt, hogy mire képes valójában.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nyomozást folytat a Tesla ellen potenciális bűncselekmények miatt. A Tesla ugyanis úgy árulja az autopilotját, mintha egy teljesen működőképes autonóm vezetési rendszer lenne, holott a valóságban messze van ettől, ami sajnos 

több halálesethez is vezetett a nem megfelelő használat miatt.

Pedig a befektetők pont azért tolták bele a pénzüket, mert azt hitték, hogy az autó autonóm vezetésre képes mesterséges intelligenciája messze megelőzi versenytársait. Ha a minisztérium bűnösnek találja a Teslát, az nagyon rossz hatással lehet a vállalat értékére.

Közben a Tesla az autonóm vezetés piacán már amúgy is elvesztette a versenyt, mivel a Waymo és a GM már vezető nélküli robottaxi szolgáltatásokat is kínál.

Nem csoda, hogy a Tesla részvényei 65%-ot estek 2022-ben! És ez a lejtmenet könnyen folytatódhat.

A Tesla összesen 1,3 millió járművet adott el 2022 -ben, ami alig haladja meg a Mazda 1,2 milliós számait. De míg a Tesla értéke jelenleg 345,75 milliárd dollár, a Mazdáé csak 4,75 milliárd dollár. Amennyiben a Teslának világszerte csökkentenie kell az árait, és ha a kocsi önvezető mesterséges intelligencia képességei nem javulnak, akkor az értéke a Mazda közelébe süllyedhet.

Mindezt szem előtt tartva nem csoda, hogy Musk csendben lelép a Teslából. Összességében hatalmas, 22,9 milliárd dollár értékű Tesla részvényt adott el 2022 folyamán. Olyan, mintha tudná, hogy ezek a részvények elérték csúcsértéküket, és szabadul tőlük, mielőtt még túl késő lenne…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!