Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.08.28. 12:13

Japánban járt a Gyermekkar

<p>Egyedül képviselte hazánkat Japánban augusztus elején a miskolci Fazekas Gyermekkar. A Hamamatsuban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Kórusfesztiválon műsorukkal nagy sikert arattak.</p>

Egyedül képviselte hazánkat Japánban augusztus elején a miskolci Fazekas Gyermekkar.

Miskolc - A Hamamatsuban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Kórusfesztiválon műsorukkal nagy sikert arattak, de az ő számukra is felejthetetlen élmény maradt a néhány nap.

Csak gratuláltak

A történet ott kezdődik, hogy a már több nemzetközi kórusfesztiválon és - olimpián sikeresen szereplő kórus meghívást kapott Japánba. Egyetlen baj adódott csak, a nyolcmilliós útiköltséget nekik kellett állniuk. A gyerekek szülei nem tudták vállalni a hatalmas összeget,
így elkezdődött a gyűjtés. Végül elsősorban civil szervezetek és magánszemélyek felajánlásának köszönhetően és a város támogatásával ülhettek repülőre a kórustagok és tanáraik. Mindezt Halmainé Újvári Mária karnagytól tudjuk, aki hozzátette, a szakminisztérium azonban egyetlen fillérrel sem segített. Levelükben ugyan gratuláltak, de közölték: ilyen célokra nem áll módjukban támogatást adni.

Nyíltan próbáltak

Az út és a fesztivál azonban feledtette a kezdeti nehézségeket. A harminchat gyerek és a hat felnőtt augusztus elsején szállt repülőre, hogy elvigye a magyar kultúrát a Távol-Keletre. Ez sikerült is, hisz az első nap 40 perces műsorral kellett bemutatkoznia a meghívott hat kórusnak. A Fazekas Gyermekkar szólistákkal egészítette ki koncertjét, a diákok blokflőte-, fuvola és zongorajátéka nagy tetszést aratott, csakúgy mint a kórusművek, melyek mind magyar szerzők művei voltak. A második nap nyílt kóruspróbát tartottak a kórusok, bemutatva egymásnak saját beéneklési és felkészülési szokásaikat. A harmadik nap ismét a koncerteké volt, a meghívott kórusokon kívül japán gyermekkarok is felléptek. A magyar gyerekek a japán kultúrából és szokásokból is ízelítőt kaptak, hisz családoknál szálltak meg. A beszélgetéshez természetesen szükségük volt az angoltudásukra és leleményességükre is.

A zsűritag ajánlotta

- A fesztiválon derült csak ki, minek köszönhettük a meghívást - mesélte a karnagy. - A rendezvény művészeti vezetője, aki egyébként a Tokiói Filharmonikusok karmestere, Belgiumban hallott bennünket énekelni, ahol zsűritagként volt jelen, és ő ajánlotta a szervezőknek a Fazekas Gyermekkart. A japánok egyébként ismerik és szeretik Kodály és Bartók műveit, és sokat emlegették a Kodály-módszert is, mely szerintük kiváló pedagógiai módszer.

A Fazekas Iskola története [.pdf - 57KB]

A kórustagok élményei

Én már gimnáziumba járok, de Marika néni visszahívott a kórusba énekelni. Egész évben jártam próbákra, és a nyár elején is próbáltunk. Hatalmas élmény volt a Japán út! Családoknál laktunk, megismertük az ott élő emberek kultúráját és ételeit. A fesztivál szervezése profi módon történt. A japánok nagyon szeretik a magyar zenét, ezért hálás feladat volt ott énekelni.
Lavotha Zsófia (15)

Számunkra nagyon nagy dolog volt a meghívás, nagyon meglepődtünk, amikor Marika néni elmondta nekünk, hogy Japánba utazhatunk. A japán emberek rendkívül kedvesek, országuk pedig tiszta. Szóval más, mint Magyarország. Meghallgattuk egymás koncertjét, nekem csak a kínaiak nem tetszettek, beéneklésként visítoztak, ami furcsa volt kissé.
Szurasenkó Dániel (15)


Felajánlotta a nyugdíját

Halmainé Újvári Mária kórusvezető meghatódva mesélte a következő történetet: Kisgyörgy István, a Fazekas Utcai Általános Iskola első igazgatója - aki ma 85 éves -, amikor megtudta, hogy a gyermekkar utazása a pénz miatt került veszélybe, bement az iskolába, és felajánlotta egy havi nyugdíját útiköltségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!