Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.08.31. 17:15

Róma körvonalazódik a Tisza partján

<p>Tokaj - Nagy álom valósult meg a borok fővárosában, felgördült a függöny a vadonatúj színházban. <DIA alt="Róma körvonalazódik a Tisza partján 2008.08.31." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_ma_k_rvonalaz_dik_a_Tisza_partj_n_2008_08/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Róma körvonalazódik a Tisza partján 2008.08.31." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Farkas Pál által tervezett meseszép épületet a Kulturális és Konferencia Központ mellett emelték, a közel háromszáz férőhelyes színház első előadásán Strauss „A denevér” című operettjét mutatták be a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

A Paulay Ede Színház avatóján részt vett Bogyai Katalin államtitkár asszony, illetve Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Önkormányzat elnöke is. Bogyai Katalin beszédében méltatta a városvezetés kultúra iránti elkötelezettségét. - A kultúra nem pusztán színház, könyv, mozi vagy koncert, a kultúrához hozzátartozik a borkultúra, a gasztronómiai kultúra, az öltözködés és még sok-sok egyéb dolog, hosszan lehetne sorolni. Tokaj nem pusztán egy város, Tokaj fogalom, amely mind a külföldiek, mind a magyarok számára ismert. Nagy öröm, hogy a borok fővárosa egyéb, pl kulturális területen is kiemelkedőt tud felmutatni – mondta Bogyai Katalin.

Ódor Ferenc beszédében kiemelte, a megyében több olyan városvezető is van, aki mer nagyot alkotni a kultúra ápolásában, tovább örökítésében. Alig néhány hónapja adták át Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumát, most Tokaj rukkolt elő, ebben a pici, de méltán híres városban felavatták Thália templomát. Májer János polgármester aláhúzta, az intézmény alig kilenc hónap alatt épült fel, amiben nagy szerepe volt az építkezés szakmai vezetőinek, ugyanakkor nem kezdhette volna el ilyen hatékonyan a működését, ha nincs Dévald István, a Művelődési Ház vezetője, aki nemcsak a nyitó előadás előkészítését, de a színház programokkal való feltöltését is koordinálta.

- Ha Sárospatakot a Bodrog parti Athénként szokás említeni, akkor Tokaj méltán nevezhető a Tisza parti Rómának – jegyezte meg tréfásan Májer János. Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója néhány évtizeddel ezelőtt a zalaegerszegi színház rendezőjeként vett részt az ottani színház avatásán. Elmondta, akkor az amerikai nagykövet meglepődött, hogy egy hatvanezer fős település színházat emel, az idő azonban igazolta az akkori városvezetés törekvését. Megjegyezte, bízik benne, hogy Tokajnak, ennek az ötezer fős közösségnek a színháza is hasonlóképp sikeres lesz, az idő itt is igazolni fogja a városvezetés színház és kultúra iránti elkötelezettségét.

Gyarmati Béla, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója Paulay Ede munkásságt méltatta. Kiemelte, a Tokajban született színházi rendező és színigazgató emelte fel a magyar színházat európai színvonalra a 19. század második felében, Ő volt az első, aki „Az ember tragédiáját” színre tudta vinni. A színháztörténet legnagyobbjai között volt és külön öröm, hogy a színház névadójaként újból, méltóképpen kerülhet be korunk köztudatába is.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!