Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.08.20. 08:44

Előrébb „ugorhatnak” a műtendők

<p>Miskolc - Csaknem 40 kórháznak „adnak pénzt” újabb műtétekre, így rövidülhetnek a kórházi várólisták, megyénkben is. Meglehet, hogy a B.-A.-Z. megyei kórházban novemberre előjegyzett betegeket még szeptemberre behívják...</p>

A súlyponti kórházak várólistáinak rövidítésére összesen 3,8 milliárd forintot szánt az egészségügyi kormányzat. A gerincstabilizáló, térd- és csípőprotézis-műtétek mellett jelenleg az onkológia, a kardiológia, a gyerekellátás azok a preferált területek, amelyek most plusz forráshoz juthatnak. Ennek alapján alapvetően megyénk legnagyobb kórházát érintheti a miniszteri bejelentés.
Miként hat a lehetőség a B.-A.-Z. Megyei Kórház, még pontosabban a már műtétre előjegyzett betegei számára?

– Igazából nem pénzt kapunk, hanem a súlyponti kórházak OEP által finanszírozott teljesítménykereteit emelik meg, egyetlen hónapra, azaz szeptemberre. Hogy melyik kórházét mennyivel, s milyen elosztásban, az még nem derült ki – magyarázta a megyei kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor. – Az országban összesen 39 kórházat érint, s ha jól tudom, a mi intézményünk a második a rangsorban. A sorrendet a forgalom, az eddig megszabott teljesítménykorlát túllépése, a területen kívül ellátott betegek alapján állították föl. Vélhetően több, eredetileg novemberre előjegyzett beteget tudunk majd behívni műtétre még szeptemberben – válaszolt kérdésünkre az igazgató. Hozzátette: eddig is túllépték a megadott korlátot, csak éppen az a fölötti teljesítményért nem fizetett az egészségbiztosító (még azzal együtt is túlteljesítettek, hogy utólag az augusztusi és a szeptemberi intézményi keretüket némileg megemelték).

És a másik kettő?

A sátoraljaújhelyi és az ózdi kórházakban várakozni inkább csak a szemműtétekre kell. Viszont az elsőben eddig sem léték túl a 2-3 hetet, a másodikban pedig nem az OEP által meghatározott finanszírozási korlát, hanem az okozott gondot, hogy csak egyetlen szemész orvos végzi a műtéteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!