Bihar hírei

2014.05.03. 10:56

Zsongás és vetélkedő Jankafalván

Húsvét előtt az ünnephez kapcsolód programokat szerveztek Jankafalván, míg húsvét után egyháztörténeti vetélkedő házigazdája volt a református egyházközség.

Húsvét előtt az ünnephez kapcsolód programokat szerveztek Jankafalván, míg húsvét után egyháztörténeti vetélkedő házigazdája volt a református egyházközség.

Nagyszombaton megtelt a jankafalvi templomkert gyerekekkel: a helyi RMDSZ-Nőszervezet és a református egyház közös szervezésben különféle játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várta ezen a napon a résztvevőket. A rendezvény a Húsvéti zsongás címet kapta, s valóban zsongott a sok vidám gyermektől a templom környéke. A reggeli zsongás locsolóversmondó-versennyel kezdődött, majd Jakó Sándor Zsigmond tiszteletes által a templomkertben jól elrejtett csokitojásokat keresték a gyermekek, akiket csapatokra osztottak. A nagy szaladgálás után a gyülekezeti teremben a tiszteletes asszony várta a résztvevőket, hogy húsvéti díszeket készítsenek és különféle módszerekkel színes tojásokat fessenek a locsolóknak. A nőszervezet asszonyai közben finom szendvicseket és teát készítettek a 30 gyereket számláló kis seregnek. A tiszteletes vette át ismét a program irányítását, a csapatokat újra csokitojást küldte keresni, ezúttal a templomba, s most már nehezebb volt a feladat, mert csökkent a tojások mérete. Az udvaron húsvéti nyuszivadászat elnevezésű kidobós játékkal, majd a terembe visszatérve egy kis húsvéti kvízjátékkal zárult a csapatok vetélkedője. A zárómomentum természetesen a díjátadás volt, úgy a versmondó verseny győzteseinek, mint a csapatoknak. A díjakat Bacio Tünde, az RMDSZ-Nőszervezet bihardiószegi régiójának koordinátora adományozta és adta át a gyerekeknek.

Kálvin és Bocskai

Húsvét után sem állt meg a zsongás, hiszen a húsvét utáni szombaton immár harmadik alkalommal adott helyt a gyülekezet az Érmelléki Egyháztörténeti Vetélkedőnek. Az idén negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőt ebben az évben is a Communitas Alapítvány támogatta. Az idei versenyre Érbogyoszlóból, Érmihályfalváról, Érsemjénből, Jankafalváról, Székelyhídról és Szentjobbról érkeztek csapatok. Kálvin János halálának 450. évfordulója és a Nyúzóvölgyi csata 410. évfordulója alkalmából az idén Kálvin és Bocskai István élete képezte a tananyagot. A helyi lelkipásztor rövid áhítata után elkezdődött az izgalmas verseny. Első fordulóban 60 kérdésre kellett válaszoljanak a csapatok, közben a házigazda igyekezett poénokkal oldani a feszültséget és növelni a jókedvet. Kis szünet után a második játékrészben a résztvevők kirakósoztak, évszámokat és eseményeket párosítottak, majd 20 pontos játszmát és széfes játékot játszottak. A sok energiát igénylő vetélkedő után a jankai Árva Bethlen Kata Nőszövetség asszonyai várták terített asztallal a fiatalokat. Ebéd után jött az eredményhirdetés is és az oklevelek és könyvjutalmak átadása. Az első két helyen címvédők végeztek: első lett Érsemjén, második Székelyhíd, a harmadik helyre Érmihályfalva tornázta fel magát, leszorítva a dobogóról a házigazda jankafalvi csapatot. Ám egy kis szerencsének köszönhetően a kerületi vetélkedőre, május 10-én Erdődre (Szatmár megye), mind a négy csapat továbbjutott, így a négy első helyezett képviseli Érmelléket a döntőben.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!