Bihar hírei

2014.06.16. 13:09

Szentháromság templombúcsú Éradonyban

Az elmúlt vasárnap tartották meg Éradonyban a Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom búcsúünnepét, melyre az egész környékről érkeztek zarándokok.

Az elmúlt vasárnap tartották meg Éradonyban a Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom búcsúünnepét, melyre az egész környékről érkeztek zarándokok.

A Szentháromság ünnepe a Pünkösd utáni első vasárnapon van, ami idén június 15-re esett, amikor Éradonyban megtartották a helyi, a Szentháromság tiszteletére felszentelt római katolikus templom búcsúját. Az ünnepség a ministránsok vezette bevonulással kezdődött, az oltárt Duma Ferenc székelyhídi, Bogdán István érmihályfalvi, Pitó Lajos szalacsi, Varga Sándor monospetri római katolikus lelkészek, illetve Erdődi Endre csokalyi görög katolikus lelkész állta körül, a házigazda Mihály Balázs, aki érkeserűi plébánosként teljesít szolgálatot Éradonyban is, a kántorizálás feladatát is ellátta. Szentbeszédet Martin Lőrinc nyugalmazott szatmári esperes mondott, amiben elsőként felelevenítette az egyházközség történetét, benne az "új vallás" (a reformáció) okozta gyengülését, illetve újbóli megerősödését, ami odáig vezetett, hogy 1786-ban felszentelték a ma is használatos templomot.

A hit ereje

A továbbiakban egyebek mellett arról beszélt, hogy a XXI. század népéről ugyanaz mondható el, mint egykor a ígéret földjére vágyakozó Mózeséről: Isten nélkül próbál élni, pedig a pillanatnyi jólét csak pünkösdi királyság. Nem az erő az, ami megoldja a gondokat, hanem a hit, fejtette ki a tisztelendő, és példaként Scheffler János (1887-1952) és Bogdánffy Szilárd (1911-1953) vértanú püspökök példáját említette, mivel "ők nem régen éltek, és a mieink". A szentáldozás szentségével is sokan éltek, a mise végén pedig a szentháromság-litánia hangzott fel. Az ünnepség zárásaként a házigazda lelkész köszönte meg a vendégek szolgálatát, és a hívek részvételét az ünnepségen. A templomból távozókat süteménnyel várták az ajtóban, a vendégek ebédre voltak hivatalosak. A templomkert kerítésén kívül pedig több árusnál is lehetett búcsús vásárfiát - vattacukrot, mézeskalácsot, játékokat - vásárolni.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!