Bihar hírei

2017.11.14. 09:23

Megújult a körtvélyesi templom ékessége

Bő egy hónap alatt újult meg az érkörtvélyesi református templom orgonája, melyet 1854-ben építettek. Az újraavató ünnepséget vasárnap délben tartották, amikor félórás koncerten mutatták be a „templom díszének” hangját. Szószéki szolgálatot Rákosi Jenő érmelléki esperes végzet.

Bő egy hónap alatt újult meg az érkörtvélyesi református templom orgonája, melyet 1854-ben építettek. Az újraavató ünnepséget vasárnap délben tartották, amikor félórás koncerten mutatták be a „templom díszének” hangját. Szószéki szolgálatot Rákosi Jenő érmelléki esperes végzet.

Október első napján tartottak az idősek napja alkalmából ünnepséget az érkörtvélyesi református templomban, ahogyan arról beszámoltunk. Simon-Szabó István lelkész már akkor meghívott az orgonaavatóra, melynek időpontját a hónap utolsó vasárnapjában jelölte meg. Magam igen kétkedve fogadtam a szűk határidőt, tekintve, hogy akkor még neki sem láttak a munkának. Aztán két hét "csúszás" beütött ugyan, de még így is igen feszes tempót diktálva, november 12-én megtarthatták az újabb ünnepséget. A vasárnap délelőtti istentiszteleten már a megújult hangszer hangja köszöntötte a gyülekezet tagjait és a vendégeket, a billentyűk mögött ezen alkalomra Szűcs Levente kántor átadta a helyet Kozma Gyula nagyvárad-csillagvárosi és Pap György rogériuszi kántoroknak, akik a megelőző bő hónapban orgonajavítókként lettek szinte ideiglenes körtvélyesi lakosok.

A régi örökség

Szószéki szolgálatot Rákosi Jenő érmelléki esperes végzet, igehirdetésének alapigéjét Pál apostolnak az efézusbeliekhez írt leveléből vette: "Vegyétek fel a Léleknek kardját, a mely az Isten beszéde". Pál apostol a római fogságban a rá vigyázó katona fegyverzetét azonosítja egy-egy lelki gondolattal (hit pajzsa, üdvösség sisakja), ebbe sorol a lelek kardja, mely nem más, mint az Isten beszéde, ami segít kivédeni a rossz és a bűn támadását, ugyanakkor támadni is lehet vele. Az orgona hangjára is szükség van, hogy eltöltsön az öröm, hogy fel tudjuk venni, használni tudjuk a "lélek kardját", fejtette ki az esperes, kinek szolgálatát Simon-Szabó István köszönte meg. A helyi lelkész köszönetet mondott azoknak, akik segítettek abban, hogy "a régi örökség, az egyházközség kincse", az orgona megújulhasson. A megyei önkormányzatnak mondott köszönő szavakra mindjárt reagált is Szabó Ödön képviselő, aki - csakúgy, mint egy héttel korábban Székelyhídon, az esperesi hivatal avatóján - elmondta: a köszönő szó a helyeiknek is jár, hiszen bizalmuk vezetett oda, hogy választottaik segíthettek nekik. Hozzátette: a közösségek életében nagyon fontos a bátor kiállás és a jó cselekedete, fizetség nélkül is, hiszen az maga a szeretet megnyilvánulása. Az orgona hangjára illetve a hozzá kapcsolódó éneklésre utalva idézett egy derültséget kiváltó "tudományos felfedezést", miszerint az éneklés hozzájárul az életkor meghosszabbodásához.

Viszonyuk a hithez

Ennek a jótéteménynek nem lesz akadálya Körtvélyesen, már, ami a református templom orgonájának közreműködését illeti, és hogy a maguk részéről a javítók mit végeztek, azt Kozma Gyula mondta el. Azzal kezdte, hogy egy orgona megmutatja, építésének idején hogyan viszonyultak az emberek a hithez, már az egy fokozat, hogy egyáltalán építtettek orgonát. A körtvélyesi 1854-ben épült, az istenháza ékessége lett: 10 regisztere, 443 sípja van, de mégis a legfontosabb nem a hangszer, hanem a gyülekezet hangja, előbbi "fogja össze" utóbbit, mondta Kozma Gyula, kinek magyarázó szavait a billentyűzet mellett Pap György az orgona megszólaltatásával támasztotta alá.

Felújították

Mint később megtudtuk, a munkát október 4-én kezdték, és egyebek mellett a kitakarításon túl új szélcsatornát és motort, új elektronikát kapott az orgona, megtakarították a sípokat, aranyoztak, filceltek, bőröztek, de a pedálokat is felújították bizonyos Stephanus Straus néhai építő mester orgonáján, melyen a felirat: Cséke Jósef hagyományából 1854" (a személynév z nélküli). A hangzást (illetve hogy hogyan építkezik a zeneirodalom összesen 97 hangból, ahogyan Kozma Gyula mondta) jó félórás koncerten mutatták be a kántorok, miután Rákosi Jenő megáldott az orgonát. Az istentiszteletet követően ebédre várták az ünneplőket a házigazdák a templommal szomszédos kultúrházba.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!