Bihar hírei

2015.11.03. 13:01

Flashmob a véradás fontosságáért

Villámcsődületet (flashmob) szervezett hétfőn délben az érmihályfalvi középiskola: a véradás fontosságára szándékoztak felhívni a figyelmet.

Villámcsődületet (flashmob) szervezett hétfőn délben az érmihályfalvi középiskola: a véradás fontosságára szándékoztak felhívni a figyelmet.

Az érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnáziumnak nem ez az első hasonló akciója, tavaly a szívbetegségekre, szívünk megóvásának, megkímélésének fontosságára hívták fel a figyelmet, hétfőn délben a véradás került a fókuszba. Bár villámcsődületről volt szó, mégis volt egy elképzelés a kivitelezésre, melyet sajnos módosított az élet: a program elején gyertyát gyújtottak azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik az elmúlt hét végén Bukarestben vesztették életüket. A gyertyákat a nemrég avatott Hazaváró Édesanya szobránál lobbantották lángra, mintegy utalva arra, hogy az elhunytakat már hiába várja haza édesanyjuk, illetve elismeréssel adóztak a flashmob témája kapcsán azon ezrek előtt is, akik azonnal véradásra siettek a tragédia hírére.

Alkalom véradásra

A fiatalok, akiknél a váradás fontosságát hangsúlyozó feliratok voltak, a Széchenyi tér egyik öblösebb részére vonultak ezután, ahol egy krétával felrajzolt sablon szerint szív alakba álltak. A kontúrt azok adták, akik erre az alkalomra piros színű felsőruhát öltöttek, a többiek a vonalon belülre tömörültek. Az akción vendégként vett részt dr.Ligia Burta, a Nagyváradi Vérközpont igazgatója, aki nagyra értékelte az iskola kezdeményezését, néhány szóban ismertette is a váradás fontosságát, majd ugyanő "vezényelte le" a flashmob "poénját", amikor a fiatalok egyszerre kiáltották a véradási akciók hagyományos szlogenjének (a vér életet ment) ez alkalomra átalakított verzióját románul és magyarul: "Érmihályfalva életet ment!" Aki ennek megfelelően szeretne vért adni, annak nem kell sokáig várni: idén már negyedszer és ez évben egyben utoljára november 12-én, csütörtökön látogat a vérközpont mobil laboratórium a városba, amikor a sürgősségi ügyelet helyiségeiben várják az önkéntes véradókat.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!