Bihar hírei

2018.09.03. 14:14

Néptáncgála a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon

Péntek délután a Kisnyégerfalván tartott néptáncgálával kezdődött meg a VI. Fekete Körös-völgyi Magyar Napok háromnapos rendezvénysorozata. A gálát megelőzően a megye különböző településeiről érkezett, magyar népviseletbe öltözött fiatalok vonultak végig a település főutcáján.

Péntek délután a Kisnyégerfalván tartott néptáncgálával kezdődött meg a VI. Fekete Körös-völgyi Magyar Napok háromnapos rendezvénysorozata. A gálát megelőzően a megye különböző településeiről érkezett, magyar népviseletbe öltözött fiatalok vonultak végig a település főutcáján.

A hatodik tájegységi magyar ünnepséget a Kisnyégerfalván felvonuló néptáncosok és kórustagok nyitották meg, a térség egy olyan településén, ahol még nem zajlottak az elmúlt öt évben szervezet Magyar Napok eseményei. Ennek szellemében a helység ünnepi köntösbe öltözött, de amennyire én ismerem a tájegység magyarok által is lakott településeit, nem sokat kellett tenniük a kisnyégerfalvaiknak, hogy külön készüljenek az esemény lebonyolításához. Talán a labdarúgó pályát és a néptáncgála helyszínét kellett szebbé varázsolni, hiszen a falu nagyon is rendezett, szép tiszta utcákkal fogadja bármikor az oda érkezőt. A népviseletbe öltözött néptáncosok, a népdalköri tagok a falu Belényes felőli bejáratától a már említett labdarúgó pályáig tartó úton vonultak fel, a helybeliek közül sokan a házak előtt nézték végig a színes kavalkádot és megtapsolták a felvonulókat. A menet élén megyei és helyi személyiségek vonultak: Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Borsi Imre Lóránt ügyvezető alelnök, Filep Attila, a Kisnyégerfalvi Református Egyházközség lelkipásztora, a Bihari Református Egyházmegye főjegyzője, valamint Kovács Levente, az érdekvédelmi szervezet helyi elnöke.

Köszöntők

A szabadtéri színpadról Hodgyai Edit, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója és a Görböc néptánccsoport vezetője, a kisnyégerfalvi néptáncgála főszervezője köszöntötte a színpad előtt szép számban összegyűlt közönséget, a néptáncosokat, népdalkör tagjait, illetve a X. Micskei Néptánctábor jelenlévő lakóit, akik eljöttek erre a találkozóra. Elmondta, hogy az egész megye területéről érkeztek a Fekete Körös-völgyi Magyar Napok nyitórendezvényére amatőr néptánccsoportok, és arra kérte a jelenlévőket, hogy fogadják őket szeretettel. A továbbiakban Filep Attila szólt a megjelentekhez. „Nagy öröm számomra, hogy a mai napon végig éljük mi is azt az érzést, mely már a hatodik magyar napon is jelen van. Hisszük, hogy ez a mai alkalom betölti mindannyiunk szívét örömmel, lelkesedéssel. Látva ezeket a fiatalokat, akik ilyen csodálatosan felsorakoztak, akik szívünkben és lelkünkben fel akarják ébreszteni azt a vágyat, hogy magyarként élni, táncolni, örülni a legjobb a világon” – mondta a lelkipásztor. Borsi Imre Lóránt elmondta: „elsők között voltam, aki megérkezett a kisnyégerfalvi parókia udvarára, ahol népviseletbe öltözött asszonyok koszorúja várt. Hiszem, hogy ebben a térségben mindegyikünk jó helyen van, szép időnk van, jól fogunk szórakozni itt, a Belényesi medencében. Kívánom mindenkinek, hogy érezze jól magát, találja meg a neki tetsző programot, hiszen ma a hagyományőrzés napja van, holnap családi lesz Köröstárkányban, Várasfenesen pedig az utolsó napon kórustalálkozót rendeznek a református templomban".

A Bocskai szobor makettje

„Én azt gondolom, hogy amikor útnak indítottuk a Fekete Körös-völgyi Magyar Napokat egy célunk volt: hogy azokon a közösségi napokon túl, amit szerveznek ebben a térségben, Magyarremetén, Belényesújlakon, hogy ezek mellett legyen egy nagyobb ünnepség, mely magába foglalja az egész térség magyarságát” – kezdte beszédét Szabó Ödön. Hozzátette: „akkor úgy döntöttünk a tiszteletes urakkal, az itteni vezetőinkkel és megyei szinten, hogy ezeknél a helybeli közösségi rendezvényeknél sokkal többet érdemel az ebben a térségben élő magyarság. Meg tudjuk mutatni, mi az, ami bennünket képvisel, anélkül, hogy bármilyen szinten másokat sértenénk, egyszerűen a mi saját népi kultúránkat, hagyományainkat emeljük ki. Egy másik fontossága ezeknek a találkozóknak, hogy a települések köztereire is adjunk egy-egy közösségi szimbólumot. Belényesben Petőfi szobrot láthatunk, Köröstárkányban Bartók Béla szobor van, Várasfenesen IV. Béla királyunk szobra áll, nemrég avattuk Magyarremetén a Szent László király szobrát. Elkészült a makett és tavaly átadtuk azt a belényesújlakiaknak, idén meglesz ott is a Rákóczi Ferenc szobor. Idén elkészült egy újabb makett, melyet Kisnyégerfalvának szeretnénk átadni, azzal a reménnyel, hogy jövőre fel tudják állítani itt Bocskai István fejedelem szobrát. Elképzelés van arról is, hogy Belényessonkolyson Mátyás király szobrát állítsuk majd fel” – mondta a szónok. Ezek után a Bocskai szobor makettjét átadták Filep Attila tiszteletesnek és Kovács Levente helyi RMDSZ-elnöknek, azzal az ígérettel, hogy számíthatnak a pénzügyi támogatásra a szobor elkészítéséhez.

Néptáncgála

A továbbiakban Micle Rozália köröstárkányi tanítónő vette át a műsorvezetői szerepet, sorban a szabadtéri színpadra invitálva a táncosokat, népdalkörösöket, énekeseket. A moderátor abban is jeleskedett, hogy minden néptánccsoport fellépése előtt bemutatta azok történetét. Elsőként egy össztánc zajlott, melyen a tánccsoportok több tagja is fellépett és egy mezőponti néptáncot adtak elő, mintegy megalapozva a nap további hangulatát. A néptánccsoportok többször is megfordultak a színpadon, hiszen több térség táncait hozták el Kisnyégerfalvára. A fellépéseket a mezőtelegdi Sebes Körös-menti Pacsirták kezdték, őket a micskei Görböc követte, majd az érmihályfalvi Nyíló Akác lépett színpadra, aztán a biharszentjánosi Szentjánosbogár mutatta be látványos műsorát. A továbbiakban két népdalénekest is meghallgattunk, mindketten Belényesújlakról érkeztek: Antal Emese és Balog Dóra. A továbbiakban a nagy múlttal rendelkező borsi Galagonya néptánccsoport mutatta be néptáncát, majd az egyetlen kórus, a szentjobbi Vadvirág Népdalkör népdalokat adott elő. Ezt követően a nagyszalontai Toldi néptánccsoportnak tapsolhatott a közönség, őket a várasfenesi Rozmaring, majd a Berettyószéplakról érkezett Bodzavirág követte. A fellépők sorát a köröstárkányi Százszorszép zárta, a közönség minden fellépő csapatot elismeréssel fogadott, kijárt mindenkinek a hosszantartó taps. A szervezők minden fellépőnek elismerő okleveleket nyújtottak át, majd a Fekete Körös-völgyi Magyar Napokon – először a rendezvények történetében – a református lelkipásztor, Filep Attila kérte Isten áldást minden fellépő néptáncegyüttesre, népdalköre, énekesekre. Az első napi rendezvény a késő esti órákban ért véget.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!