Bihar hírei

2018.08.17. 10:17

A kultúra összeköt bennünket

Csütörtök délután a Megyei Tanács dísztermében a Nyitott ablak Európára rendezvényről tartottak közös sajtótájékoztatót a szervező entitások vezetői, képviselői, ismertetve a programokat.

Csütörtök délután a Megyei Tanács dísztermében a Nyitott ablak Európára rendezvényről tartottak közös sajtótájékoztatót a szervező entitások vezetői, képviselői, ismertetve a programokat.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke jelezte, hogy részükről 130 ezer lejt különítettek el az eseményekre, a két megye közös virágkocsijára és a járulékos költségekre, a szervező a Bihor- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány. A menet összetétele (nem ebben a sorrendben): Clevers – Margitta, szalacsi mazsorettek, szentjobbi huszárok, Mystique és Angels mazsorettcsoportok – Nagyvárad, Sunshine Dance – Nagyvárad, a Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara, Flamenco – Zenta, Unique, Mini Unique, Unique Faith – Nagyvárad, Dalma Dance – Szolnok, Mezőtúr, Kunszentmárton, Sebes-Körös-menti Pacsirták Néptáncegyüttes, Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége, Bihorul táncegyüttes és természetesen az öt virágkocsi. Augusztus 19-20-án különféle programok lesznek a Rhédey-kertben is, délelőtt a gyermekeknek, estefelé inkább a felnőttek számára, augusztus 21-én 20 órától pedig a várszínházban az Utcakölykök című musical lehet majd megtekinteni a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség koprodukciójában.

Dacian Palladi citymanager kiemelve azt, hogy a kultúra összeköt bennünket, azt mondta, a váradi önkormányzat az APTOR-on keresztül 60 ezer eurót költ a Nyitott ablak Európára. Az öt virágkocsi augusztus 21-én 9-10 óra között parkol le a Decebal sugárúton, ott ahol a tavaly is, majd a menet 14 órakor indul a Decebal sugárút- Tudor Vladimirescu/Körös utca- Szent László tér útvonalon, utóbbi helyszínen 20 órától a 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik.

Debrecenben

Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester felidézte, hogy a két város, illetve megye közötti kapcsolat több évtizedes múltra tekint vissza, a Nyitott ablak Európára rendezvénysorozat pedig 13 éves. Akárcsak Dacian Palladi váradi citymenedzser, ő is azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kultúra összeköt minket. Jelezte, hogy a Debreceni Virágkarnevált több mint 50 éve szervezték meg először, és a központi, augusztus 20-i felvonulást számos kísérő rendezvény előzi meg, melyek közül kettőt ajánlott figyelmünkbe. Augusztus 17-19. között zajlik a Fények éjszakája, ami abból áll, hogy nemzetközi művészcsoportok fényeket festenek, azaz vetítenek 3D-ben a cívisváros emblematikus épületeire, a Nagytemplomra, a Déri Múzeumra és a régi városházára. Augusztus 17-20. között zajlik a Food Truck Show, vagyis 18 guruló kamion érkezik Debrecenbe, melyek felvonultatják a magyar utcai ételkultúra színe-javát. Ezzel párhuzamosan a Nagyerdőben lévő cseh sörkertben 70 sörfőzde termékeit lehet megkóstolni, és egy szabadtéri színpadot is felállítanak.

A fő attrakciónak számító augusztus 20-i virágkarneválon 16 kocsi vonul fel. Visszaállították azt a hagyományt, hogy minél több élő virágot használnak fel, az idén 670 ezret. A két megyeszékhely kocsija a színházakat ábrázolja, a két megye virágkompozíciója pedig az érmelléki borkultúrát és a magyar népi hagyományokat jeleníti meg. Este stadionshow lesz, 30 művészeti csoport közreműködésével, és újításként 21-én reggel is szerveznek egy kisebb felvonulást a megyeházától Debrecen főtéréig.

Diószegen

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy amikor ünnepre készülünk, virággal ajándékozzuk meg az ünnepelteket, mert a szeretet, a kedvesség és a tisztelet jelképe, többet mond ezer szónál. A virágokat tehát a szervezők a szeretetük jeléül küldik a két város és megye lakosságának, arra is gondolva, hogy sok színben pompáznak, ahogyan a karnevál is egy színes kavalkád.

Mados Attila diószegi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy eredetileg az augusztus 20-i nemzeti ünnep az államalapításhoz és a Mária-kultusz kapcsolódik, utóbbi pedig összekötő kapocs a magyarok és a románok közt, hiszen a katolikusok és az ortodoxok egyaránt tisztelik a Szűzanyát. Mint megtudtuk, a virágkocsik augusztus 22-én reggel érkeznek meg Váradról Diószegre, a stadionba. 17 órától felvonulás lesz a község egyik végétől a másikhoz, majd 18.30-tól Calin Pop (Celelalte Cuvinte) és barátai lépnek fel, 21 órától az Ismerős Arcok zenekar koncertezik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!