Bihar hírei

2018.06.21. 09:48

Kiterjesztené szolgáltatásait a HKV

A Nagyváradi Közszállítási Vállalat (HKV), mely jelenleg Borson és Szentmártonban működtet járatokat, kiterjesztené szolgáltatásait a Nagyvárad Metropolisz Övezet többi településére is.

A Nagyváradi Közszállítási Vállalat (HKV), mely jelenleg Borson és Szentmártonban működtet járatokat, kiterjesztené szolgáltatásait a Nagyvárad Metropolisz Övezet többi településére is.

A HKV olcsóbb, mindenki számára előnyösebb közszállítást ígér a Nagyvárad Metropolisz Övezethez tartozó települések számára. Ahhoz azonban, hogy az elképzelés megvalósulhasson, két alapfeltételnek kell teljesülnie – tudatta lapunkkal Romeo Nica, a HKV gazdasági igazgatója. Egyrészt az érdekelt önkormányzatoknak be kell iratkozniuk a Transregio Helyi Fejlesztési Ügynökségbe, másrészt pedig le kell járjanak a jelenleg a községekben érvényben lévő közszállítási licenszek, melyek 2019 második feléig érvényesek, úgyhogy addig semmiképp sem lesz semmi a fent vázolt tervből, de mindenesetre addig is meg lehet kezdeni a különböző egyeztetéseket. Mint Romeo Nica elmondta, Bihar község máris érdeklődik a lehetőség iránt és egy szentandrási egyesület is felvette már a kapcsolatot a HKV-vel ebben a vonatkozásban. Arról már korábban beszélt Adrian Revnic, a HKV műszaki igazgatója, hogy már megkezdték a tárgyalásokat a bihari, a szentandrási és a fugyivásárhelyi önkormányzatokkal a váradi közszállítási szolgáltatások kiterjesztéséről ezekre a településekre is. Erre azt követően lesz lehetőség, hogy Szentandrás és Fugyivásárhely között hamarosan felépül, illetve megújul egy-egy összekötő út.

Ha egységes, jutányosabb

A továbbiakban Romeo Nica azt ecsetelte, hogy jutányosabb lenne a lakosok számára, ha a HKV kiterjeszthetné szolgáltatásait és egységes bérleteket vezetne be a Nagyvárad-Bors és a Nagyvárad-Szentmárton járatok mintájára. Kifejtette, hogy mindkét község esetében 110 lejes egységes bérletet válthatnak a helyiek, ezzel a bérlettel utazhatnak az említett ingajáratokon és igénybe vehetik az összes váradi tömegközlekedési eszközt is. Ezzel szemben a Nagyvárad-Félixfürdő ingajáratra egy havi bérlet 62 lejbe kerül, míg a nagyváradi villamos- és buszbérlet ára havonta 70 lej, a kettő együtt 132 lej, tehát drágább, mint a 110 lejes egységes bérlet. Nica elmondta, hogy ezt az egységes bérletrendszert vezetnék majd be a többi községben is. Kérdésünkre válaszolva Nica hangsúlyozta, hogy a polgármesteri hivataloknak lehetőségük lenne szubvencionálni például a tanulók, az egyetemisták vagy a nyugdíjasok bérleteit. Hozzátette, hogy amennyiben beiratkoznak a Transregióba, az önkormányzatoknak nem is lesz más lehetőségük, mint a HKV-hez fordulni a tömegközlekedési szolgáltatás ellátása érdekében, mert a fejlesztési ügynökségben a HKV az egyetlen ilyen szolgáltató.

Lenne piaca

Nica elmondta, hogy a Világbank adatai szerint Nagyváradra naponta 30-50 ezer körüli ingázó érkezik, ez a szám függ az évszaktól, vagyis attól, hogy turista szezonról, vakációs időszakról, vagy egyetemi tanév időszakáról van-e szó. Mindenesetre van piaca a közszállításnak, ráadásul ha sikerülne megvalósítani a szolgáltatás kiterjesztését, azzal megakadályozható lenne, hogy különféle buszjáratok Nagyvárad központjába behajtsanak, és a közlekedés is könnyebbé válna, hiszen sokan nem személygépkocsival, hanem busszal ingáznának, ami számukra olcsóbb, továbbá mindenki számára környezetbarátabb megoldás lenne. Végezetül kérdésünkre válaszolva Nica elmondta, hogy a Nagyvárad Metropolisz Övezeten túl már nem terjeszkedne a HKV, megítélése szerint ugyanis a vállalat csak ebben az övezetben tudná jutányosan üzemeltetni járatait. A HKV-nak egyébként mintegy nyolcvan autóbusza van, és ha sikerül megvalósítani a projektet, akkor további 26 buszt kellene beszerezni, tudtuk meg a gazdasági igazgatótól.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!