Bihar hírei

2016.04.25. 12:42

Hatodik mesemondóverseny Érkeserűben

A korábbiaknál szerényebb keretek között tartották meg a hét végén Érkeserűben a VI. Számadó Ernő Mesemondóversenyt. Nyolc településről 38 kisdiák állt a zsűri elé pénteken.

A korábbiaknál szerényebb keretek között tartották meg a hét végén Érkeserűben a VI. Számadó Ernő Mesemondóversenyt. Nyolc településről 38 kisdiák állt a zsűri elé pénteken.

 

A Budapestről az Érmellékre került Számadó Ernő költő (1907-1983) emlékét nem csak szobor és róla elnevezett iskola őrzi választott "hazájában", Érkeserűben, de a nevét viseli a rendszeresen megszervezett mese- és szavalóverseny. Ezeket korábban párhuzamosan szervezték, pár éve külön-külön várja a versenyzőket az ugyancsak a költőről elnevezett, a szervezést lebonyolító egyesület. Faur-Kis Angéla igazgatótól, főszervezőtől megtudtuk, hogy idén a kisiskolások mesevetélkedőjén volt a sor, ez volt a hatodik, és a korábbi évektől eltérően szerényebb körülmények között tartották meg, az Iskola másként-hét keretében. Ez a "szerénység" megmutatkozott egyrészt a résztvevők kisebb számában, illetve abban is, hogy nem hívtak meg előadó(ka)t, kiegészítő kulturális programként, melyek azonban nem maradtak el, hiszen amellett, hogy meg lehetett tekinteni a Számadó Ernő emlékszobát, Czirják Enikő tanárnő festett tányérjaiból és Szabó Júlia tanárnő origamijaiból volt kiállítás.

Az öcsödi kapcsolat

A versenyen 8 települést képviselő 38 gyerek vett részt (bár eredetileg 41-en neveztek be). Jelen volt Érkeserű testvértelepülésének, Öcsödnek 13 fős küldöttsége is (10 felnőtt és 3 gyerek, akik két családot alkottak, a gyerekek versenyeztek is), ezzel mintegy viszonozva a keserűiek április 12-i látogatását, amikor az érmellékiek vettek részt az öcsödiek József Attiláról elnevezett szavalóversenyén. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagyközségből érkezettek nem jöttek üres kézzel: a két település között immár 11 éve a kapcsolat mozgatójának számító Gál Imre révén (és egy kunszentmártoni cégnek is köszönhetően) több mint 1000 lej értéket képviselő 139 darab könyvet hoztak, melyet a versenyzők között osztottak szét.

Díjazottak

Visszatérve a versenyre, a gyerekek teljesítményét a Fügedy Anikó (Margitta), Karászi Éva (Érmihályfalva) és Szkirkanics Erika (Érkeserű) tanítónőkből állt zsűri értékelte, a következő sorrendeket állapítva meg.

Előkészítő osztályosok: 1. Veres Dóra (Margitta), 2. Gál Sophie (Margitta), 3. Rézműves József (Kereki), dicséretek: Sas Diána (Keserű), Kis Szófia (Kereki); I–II. osztályosok: 1. Makkai-Szász Erik (Margitta), 2. Blága Fruzsina (Keserű), 3. Szegecs Kevin és Béres Tamara (Hegyközszentmiklós), dicséretek: Tamás Jázmina és Tölcsér Dávid (Margitta), Karsai Kristóf (Érmihályfalva), Onodi Krisztián és Nyegrán Vivien (Kereki), különdíjak: Létai Hanna (Nagykágya), Orosz István (Asszonyvására); III–IV. osztályosok: 1. Fehér Anett (Margitta), 2. Szkirkanics Írisz (Keserű) és Farkas Milán (Öcsöd), 3. Lovas Dominik (Keserű), dicséret: Vigh Milán (Öcsöd).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!