Friss hírek

2006.12.15. 15:51

70-90 kis gyermek hal meg évente itthon daganatos betegségekben

<p>Évente 250-300 új daganatos beteg gyermeket regisztrálnak itthon, harmaduk soha nem nő fel. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat európai szintű ellátásának köszönhetően azonban a többi, 70 százalék meggyógyul. A szervezet munkájához a Danone Kft pénteken 35 millió forintos segítséget nyújtott. A támogatás ünnepélyes átadásán részt vett Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, valamint több művész és közéleti szereplő.</p>

A 35 millió forintból a jelenleg 10 gyermekonkológiai intézményt tömörítő Hálózat életmentő orvosi eszközöket vásárol és javítja az ellátás körülményeit.

A támogatás ünnepélyes átadásán az Egészségügyi Minisztérium is felajánlást tett. Horváth Ágnes, a tárca államtitkára a minisztérium nevében félmillió forinttal járult hozzá, hogy a kórházakban a szülők beteg gyermekeik közelében lehessenek. A gyermekek egészségének védelme nemcsak az állam, hanem az egyes emberek feladata is - mondta az államtitkár.

A Hálózat és a Danone 7 éve indította útjára a "Tegyünk együtt a gyermekekért!" programot, amelynek keretében a cég már eddig is 160 millió forintos támogatást nyújtott a daganatos beteg gyermekek gyógyítására és rehabilitációjára. Ebből a pénzből infúziós pumpákat, betegfigyelő monitorokat vásárolt a Hálózat, valamint fejlesztették a higiéniás körülményeket, programokat szerveztek a beteg gyermekeknek és szüleiknek.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 4 fővárosi központját a kórházfejlesztési törvénytervezet alapján a jövőben valószínűleg összevonják. Ezen a területen nem várható ágyszámcsökkentés, sőt, az uniós fejlesztési alapokból várhatóan nagyobb összeg jut majd a gyermekonkológiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!