Energia

2024.04.26. 12:28

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron (videó)

A paksi bővítéshez szükséges két nagy tömegű nukleáris berendezés egyike, a zóna-olvadékcsapda már elkészült, és mostanra a reaktortartálynak is megkezdődött a gyártása Szentpéterváron, ami igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

MW

A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tárcavezető a cseh kollégájával, Jan Lipavskyval közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre reagálva arról számolt be, hogy a két legkritikusabb elem közül a zóna-olvadékcsapda már elkészült, amit az előzetes várakozásokat felülmúlva, már a nyáron Magyarországra szállítanak.

Maga a művelet nem lesz egyszerű, mivel a berendezés tömege tizenhat darab Airbus-utasszállítóéval egyezik meg 

– ismertette a miniszter.

Emellett jó hírnek, a paksi bővítés szempontjából igazi mérföldkőnek nevezte, hogy a tegnapi napon a másik hosszú gyártási idejű nukleáris berendezés, a reaktortartály készítése is megkezdődött Szentpéterváron.

„A reaktortartály az atomerőmű azon része, ahol maga a láncreakció lezajlik, tehát a szíve az erőműnek, és Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, Szentpéterváron tegnap el is kezdődött a gyártás” – mondta.

Ez hatalmas eszköz, 11 méter magas, 4,5 méter az átmérője, a falvastagsága 30 cm és 330 tonnás lesz a tömege, 600 tonna az öntvények tömege, tehát óriási munka. 12 ezer tonna nyomás alatt formálódik maga az eszköz, 60 évig minimum működőképesnek kell lennie 330 Celsius-fokban és 162 bar nyomás alatt

 – tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ez is tanúsítja, hogy a munkálatok menetrend szerint haladnak a paksi beruházással annak érdekében, hogy a következő évtized elején mindkét új blokkot a hálózatra lehessen kapcsolni.

Aláhúzta: 

ezzel Magyarország hatalmas lépést fog tenni az energiaellátásának biztonsága terén.

Szijjártó Péter: a világ elképesztő mennyiségű áramigény-növekedéssel néz szembe

A hűtési- és fűtési rendszerek működése, az ipari növekedés és a közlekedés elektromos alapokra átállása miatt hatalmas mennyiségű áramra lesz szüksége a világnak – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter szerint a növekvő áramigény olcsón, hatékonyan, biztonságos és környezetkímélő módon kizárólag nukleáris energiával állítható elő.

„Ezért van nagy jelentősége annak, hogy két fontos csatát is megnyertünk Brüsszelben, amikor is az Európai Unió fenntarthatónak ismerte el a nukleáris energiát, illetve amikor megakadályoztuk a rá kivetendő szankciókat” – írta a miniszter.

Felhívta a figyelmet, hogy Kína élen jár a nukleáris technológia fejlesztésében, Magyarországon pedig „teljeskörű nukleáris ökoszisztéma fejlődött ki”, ezért „érdekeltek vagyunk az ilyen típusú nukleáris együttműködés kialakításában”.

„Ma a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat vezetőivel folytatott tárgyalás alapján meggyőződtem arról, hogy ez nem egyoldalú” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Roszatom mindent megtesz, hogy időben és megfelelő minőségben elkészüljön a Paks II beruházás 5-ös blokkjának reaktora

A Roszatom mindent megtesz azért, hogy időben és megfelelő minőségben elkészüljön a Paks II beruházáshoz az 5-ös blokk reaktora – hangsúlyozta Andrej Szinyakov, az orosz állami atomenergetikai konszern gépgyártó vállalatának, az Atomenergomas vezérigazgatójának első helyettese pénteken Kolpinóban.

Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, az Atomenergomas Szentpétervár mellett lévő gyárában pénteken gyártásindító ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy megkezdődött a Paks II. Atomerőmű 5-ös blokkjába készülő reaktorberendezés részegységeinek kovácsolása.

Andrej Szinyakov beszámolt arról, számukra is kihívás, hogy 

a Paks II. beruházáshoz szükséges gyártás megfeleljen az európai uniós szigorú követelményeknek. A gyártáshoz szükséges engedélyeket a magyar energiahatóság megadta. Rendkívül szigorú, folyamatában mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át a reaktortartály.

Az MTI kérdésére válaszolva Andrej Szinyakov elmondta, a Paks II. 5-ös reaktora elkészülésének időpontja függ attól, hogy a megrendelő milyen ütemben veszi át a munkát. Ismertetése szerint egy reaktor 36 hónapig készül, de ez lehet hosszabb vagy rövidebb is a munkafázisok átadásától függően.

A Kolpinóban készülő reaktortartályt alkotó gyűrűket majd az Atomenergomas Dél-Oroszországban lévő volgodonszki gyárába viszik, ahol további munkafázisokat végeznek az atomreaktor tartály elkészítéséhez. Az alkatrészek megmunkálása, majd a teljes reaktortartály hőkezelése mellett nyomáspróbát is végeznek majd – részletezte.

Elmondta, hogy a gyárból vízi úton kerülnek ki a késztermékek, de az még nem dőlt el, hogy Paksra a beruházáshoz igazodóan a reaktor milyen szállítási móddal kerül a végleges helyére, várhatóan vízen viszik majd a tartályt Paksra is.

A gyártás indításának ünnepségén Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: Paks II. telephelyén megfelelő ütemben végzik a munkálatokat, hogy a 2030-as évek elején hálózatra lehessen kapcsolni az erőművet.

Szabó Péter, Paks polgármestere az ünnepségen történelmi pillanatnak nevezte a város életében a reaktor gyártásának indítását. Abban bíznak – mondta –, hogy a Paks I. beruházáshoz hasonló fejlődést hoz a bővítés is a településnek.

A város biztosítja a Paks II beruházáshoz, és a bővítésén dolgozók számára a szükséges infrastruktúrát. Eddig 12 milliárd forintot fordítottak erre a célra, a következő 3-4 évben pedig 40 milliárd forint felhasználásával terveznek – mondta a paksi polgármester.

Vitalij Poljanyin, a Paks II. Atomerőművet fővállalkozóként kivitelező Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a paksi projekt igazgatója az ünnepségen megerősítette, hogy a Paks II. beruházás a tervek szerint halad. Hozzáfűzte, hogy a beruházásra Magyarországnak nagy szüksége van, amely jelentős tételt képvisel az ország villamosenergia-ellátásában.    

A Roszatom tájékoztatása szerint a reaktortartályt alkotó gyűrűk, illetve a tartály alja mintegy 12 ezer tonna nyomás alatt formálódnak a kovácsolás során. A reaktortartály kész tömege mintegy 330 tonna, magassága több mint 11 méter, átmérője 4,5 méter, legnagyobb falvastagsága pedig 285 milliméter.

A VVER-1200-as reaktortartályt nemcsak a folyamatos neutronfluxus teszi próbára, hanem a 300 Celsius fok hőmérséklet, és a 162 bar nyomást is ki kell bírnia garantáltan 60 évig. A korszerű anyagösszetételnek, a gyártástechnológiának köszönhetően a reaktortartály akár 100 évig is szolgálhat majd.

A nagy gondosságot és precizitást igénylő, mintegy hároméves munkafolyamat után a kész reaktortartályt 650 fokon hőkezelik majd, röntgennel ellenőrzik, és 250 bar nyomáson nyomáspróbázzák.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022. augusztus 25-én adta ki a reaktortartály gyártására az engedélyt, amely az alapanyagok gyártásától kezdve tartalmazza a reaktorberendezéssel kapcsolatos összes szabványt és követelményt, amely így mindenben megfelel majd a magyar és európai előírásoknak.

A gyártási folyamatot a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is – jelezte a Roszatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!