Programajánló

2024.05.06. 17:08

Múzeumok Éjszakája Nagyváradon

Számos programmal készülnek Nagyváradon a Körösvidéki Múzeumi Napok elnevezésű rendezvénysorozatra. Ennek része a május 18-i Múzeumok Éjszakája is, amely alkalmával a váradi múzeumok mellett több turisztikai látványosság is ingyenesen látogatható.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Újra ingyenesen látogathatók a nagyváradi múzeumok és más turisztikai látványosságok május 18-án, szombaton 19–24 óra között a Múzeumok Éjszakáján. A rendezvény a május 10–24. között, a 26. alkalommal megszervezett Körösvidéki Múzeumi Napok keretében zajlik. Ennek alkalmával több konferenciát, könyvbemutatót is szerveznek majd a Körösvidéki Múzeum konferenciatermében. Május 10-én a román királyság korszakáról tartanak konferenciát és könyvbemutatót 17, illetve 18 órától. Május 14-én 17 órától Keith Hitchins történész. Erdély és az erdélyiek tíz kérdésben címmel rendeznek konferenciát. Május 16-án és 17-én, mindkét nap 12 órától könyvbemutatóra kerül sor. Csütörtökön a Vidékturizmus és etnoturizmus, míg pénteken Az érmek római lelőhelyekről és római érmegyűjtemények Romániából című könyveket mutatják be. Május 15-én 10–18 óra között pedig nyílt napot tartanak a várban található Nagyváradi Városi Múzeumban.
Május 21-én 17 órától A diktatúra nosztalgiája című dokumentumfilmet vetítik le szintén a Körösvidéki Múzeum konferenciatermében. Ugyanitt május 22-én és 23-án 9–15 óra között a váradi gyógyszerészetről szerveznek konferenciát. A múzeumi napokat egy konferencia zárja május 24-én 17 órától a múzeum konferenciatermében A két világháború közötti Bihar emlékezete címmel.

Múzeumok Éjszakája

A sokak által várt Múzeumok Éjszakája május 18-án lesz. Ugyanezen a napon 17 órától Humor, hülyeség és álhírek ’89-től napjainkig címmel Toni Grecu és Doru Antonesi tart egy konferencia-előadást a Körösvidéki Múzeum konferenciatermében. Aztán 19 órától a Körösvidéki Múzeum, a hozzá tartozó múzeumok, valamint más turisztikai látványosságok is megnyitják kapuikat a látogatók előtt. A belépés ezen az estén mindenhova ingyenes lesz. A Körösvidéki Múzeumban az állandó és időszakos kiállításokat lehet megtekinteni, ezek mellett pedig a múzeum kertjében óránként őrségváltást lehet figyelemmel kísérni a katonai múzeum önkéntes fiataljainak jóvoltából, ugyancsak ők fáklyás felvonulást tartanak majd 23 órától. Szombaton a következő múzeumokba és templomokba lehet majd ellátogatni: a városi múzeumba, a Iosif Vulcan, az Aurel Lazăr és az Ady Endre emlékmúzeumokba, az ortodox püspökség váradi múzeumába, a római katolikus püspöki palotába, a bazilikába, a Fő utcai gyógyszerészeti múzeumba, a vártemplomba és a Szent Miklós görögkatolikus katedrális múzeumába.

Az Oradea Heritage is külön programmal készül erre az estére. Az alapítványhoz tartozó hat turisztikai látványosságnál a tárlatok mellett 19–24 óra között a zene fog előtérbe kerülni helyi előadók jóvoltából. A városháza tornyánál 21 órától Baby Elvis-koncertet tartanak, a helyszínen ételárusok is lesznek. A toronyba 20–25 fős csoportokat engednek fel egyszerre, ezért a látogatók türelmét kérik. A Darvas–La Roche-házban kamarakoncert és borkóstoló lesz, a Madách-passzázsban sörkóstolót tartanak, a zenét pedig DJ Maatus Pealer szolgáltatja. A zsidó történeti múzeumban (Aachvas Rein zsinagóga) a váradi állami egyetem fuvola szakos hallgatói koncerteznek, a neológ zsinagógában pedig 21.30 és 23 óra között a Hakeshet Klezmer Bandet lehet meghallgatni. A Szabadkőműves Múzeumban szintén a váradi egyetem ének-, zongora és kamarazene szakos hallgatói lépnek fel, a zene mellett itt is lehet majd borokat kóstolni.
A részletes programot a Körösvidéki Múzeum (facebook.com/MuzeulTariiCrisurilor), valamint az Oradea Heritage Facebook-oldalán (facebook.com/oradeaheritage) találják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában