Bükk Erdőpark

2024.04.13. 13:51

Új Európai Bauhaus-díjat nyert a Bükk Erdőpark - Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt Brüsszelben

Illusztráció

Agerpres

Új Európai Bauhaus-díjat nyert a Bükk Erdőpark - Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriában. Az elismerést péntek este adták át Brüsszelben Elisa Ferreira és Iliana Ivanova európai biztosok jelenlétében.
A romániai projekt célja Bükk Erdőpark integrált kezelésének társtervezése és kísérleti alkalmazása.
Az ÚEB-díjakra az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok mellett most először Ukrajnából is befogadtak pályázatokat. Mint minden évben, most is azokat a projekteket díjazták, amelyek megfelelnek az ÚEB három alapvető értékének, a fenntarthatóságnak, az inkluzivitásnak és az esztétikának, és amelyek kapcsolódási pontokat teremtenek az európai zöld megállapodás és az uniós polgárok mindennapi élete között.
A negyedik alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus-díj átadó ünnepségén péntek este húsz nyertest összesen 390 ezer euróval jutalmaztak.
'Ez a díj rendkívül fontos európai elismerése a kolozsvári önkormányzat által megvalósított projekteknek' - nyilatkozta az eseményen az AGERPRES-nek Ovidiu Cîmpean, a kolozsvári polgármesteri hivatal képviselője, aki korábban a városháza a településfejlesztési igazgatója volt, jelenleg pedig az európai beruházások minisztériumának államtitkára.
A 20 győztest egy szakértői zsűri véleménye és egy online szavazás eredményei alapján választották ki a 49 projekt és ötlet közül. A pályázók két párhuzamos versenyág közül választhattak. 'A' ág: az ÚEB bajnokai díj, amelyet az egyértelmű és pozitív eredményeket felmutató, meglévő és befejezett projekteknek ítélnek oda. 'B' ág: az ÚEB fiatal tehetségei díj, amelyre a legfeljebb 30 éves tehetségek nyújthatják be koncepcióikat.
A 2024. évi díjak négy kategóriában jutalmazták a meglévő projekteket és a fiatal tehetségek által kidolgozott koncepciókat: a természettel való kapcsolat helyreállítása; az összetartozás érzésének újbóli megtalálása; azoknak a helyeknek és embereknek az előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre; a hosszú távú életciklus-szemlélet szükségessége az ipari ökoszisztémában.
A Bükk Erdőpark - Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt az 'A' versenyágnak a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriájában győzött. A második helyezett egy svédországi pályázat volt.
A díjakat az eseményen jelenlévő Elisa Ferreira kohézióért és reformért felelős európai biztos és Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztos adta át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában