Bejelentés

2024.04.08. 13:01

Ciolacu: Valamennyi krónikus beteg mentesül a betegszabadság idején az egészségügyi szolgáltatási járulék kifizetése alól

Agerpres

Az összes krónikus beteg mentesülni fog a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettsége alól - jelentette be egy hétfői sajtóeseményen a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu emlékeztetett arra, hogy a 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) az összes alkalmazottnak fizetnie kell, mert enélkül nem lehet fenntartani az egészségügyi rendszert. 'Ezt az adót nem Ciolacu vezette be' - jegyezte meg.
Ugyanakkor emlékeztetett: a kormány úgy döntött, hogy a szülési szabadságon lévő kismamák, a beteg gyermeküket ápoló anyák és a krónikus betegek mentesülnek a járulékkötelezettség alól. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a mentességet előíró sürgősségi rendelet valamennyi krónikus betegre kiterjed.
Ciolacu ismételten bírálta a betegszabadságok magas számát. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évi 800-870 millió lejt fizetett ki betegszabadságokra, és ez az összeg tavaly már elérte a 6 milliárd lejt. 'Ha a statisztikákból indulunk ki, lakossárarányosan mi vagyunk a legbetegebb emberek a világon' - jegyezte meg, hozzátéve: nem tartja tisztességesnek, hogy ne fizessék a CASS-t azok az alkalmazottak, akik egy hűlés miatt egy hétig nem mennek dolgozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában