Sztrájk

2024.03.14. 17:05

Tiltakoznak hétfőtől a községi polgármesteri hivatalok alkalmazottai

Illusztráció

Agerpres

A kormány nem teljesítette a bérköveteléseiket, ezért hétfőtől tiltakozó akciókba kezdenek a községi polgármesteri hivatalok munkatársai - számolt be csütörtökön a sajtónak a községek és városok helyi közigazgatási alkalmazottjait tömörítő SCOR szakszervezet elnöke.
Dan Cârlan tájékoztatása szerint az alkalmazottak napi kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, és a munkaidő hátralévő részében a japán sztrájk egyik formájával, a bürokratikus eljárások túlbuzgó betartásával fejezik ki elégedetlenségüket.
A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a figyelmeztető sztrájkot nem előre rögzített, hanem naponta változó idősávban tartják. A bürokratikus eljárások túlbuzgó betartása pedig azt jelenti majd, hogy a hivatalnokok válaszolnak ugyan a polgárok beadványaira és kérelmeire, de csak a törvény által előírt határidő lejártakor. Dan Cârlan példaként említette, hogy bizonyos dokumentumokat a törvény szerint a kérvényezésüktől számított 30 napon belül, más iratokat pedig 15 napon belül kell kiállítaniuk a hivataloknak. A sztrájk idején a dokumentumokat a kérvényezésüktől számított 30., illetve 15. napon állítják ki - magyarázta.
A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a községi polgármesteri hivatalok alkalmazottai jelenleg legtöbb két-három nap alatt állítanak ki egy-egy településrendezési bizonylatot vagy egy építési engedélyt. „Abban a pillanatban, hogy a törvény által előírt maximális határidőre végezzük a munkát, a különbség érezhető lesz” - jelentette ki, sértőnek nevezve azt a közvélekedést, miszerint az önkormányzati hivatalnokok lusták és jólfizetettek.
Dan Cârlan elmondta, hogy a községi polgármesteri hivatalok mintegy 60.000 munkatársa az egyetlen közalkalmazotti kategóriához tartozik, amelynek 2021 óta nem nőtt a fizetése. A kormány hat héttel ezelőtt bruttó 500 lejes béremelést ígért, a miniszterelnök pedig négy hete ráerősített az ígéretre, 'azóta azonban abszolút semmi nem történt'. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában