Tervezet

2024.03.21. 13:20

Jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén azt a törvénytervezetet, amely szerint a szökevényeknek kell állniuk a hazaszállításuk költségeit

Forrás: Agerpres

Agerpres

Jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén azt a törvénytervezetet, amely szerint a börtönbüntetésük elől külföldre menekülő elítélteknek maguknak kell majd állniuk a hazaszállításuk költségeit.
Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, az utóbbi időben egyre több "szökevény hírességet" szállítottak haza. "A ma megvitatásra kerülő tervezet kötelezni fogja őket, hogy fizessék vissza az államnak a felkutatásuk és hazaszállításuk költségeit" - magyarázta.
Alina Gorghiu igazságügyi miniszter már januárban beszélt arról, hogy készül egy törvénytervezet, amely szerint a szökevényeknek kell majd állniuk a hazaszállításuk költségeit. Mint mondta, ettől az évtől a hatóságok nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, az ilyen és ehhez hasonló intézkedésektől remélik a jelenség visszaszorítását.
A miniszter szerint az elmúlt években egyre nőtt a büntetésük letöltése elől más országokba menekülők száma, a 2023-as év volt az első, amikor némi csökkenést tapasztaltak. 2020-ban 1260, 2021-ben 1420, 2022-ben 1574, tavaly pedig 1530 személy ellen adtak ki nemzetközi körözést - ismertette az adatokat.
Alina Gorghiu azt is elmondta, hogy a szökevények hazaszállítása fejenként 1000 és 25.000 euró közötti összegbe kerül az államnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában