Tiszelgés

2024.04.27. 09:53

Kristófi-katalógust mutattak be a püspöki palotában

Katalógusbemutatóval ért véget péntek délután a Kristófi János festőművész halálának tizedik évfordulójára rendezett retrospektív kiállítás a nagyváradi római katolikus püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben. Ebből az alkalomból rendkívüli tárlatvezetést is tartottak.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Lakatos-Balla Attila kurátor arra hívta fel a figyelmet: Nyugaton bevett gyakorlatnak számít, hogy egy kiállításnak nyitó- és záróünnepséget is tartanak. Csak Kelet-Európában tűnhet ez szokatlannak, még a váradi római katolikus püspökség történetében is ez az első ilyen alkalom. Tulajdonképpen ebben nincs semmi különös, hiszen búcsút is kell venni egy tárlattól, illetve összegezni az átélt tapasztalatokat, magyarázta.

 

Böcskei László megyés püspök köszönetet mondott mindazoknak, aki az elmúlt hónapokban időt szántak arra, hogy végignézzék a kiállítás képeit, rácsodálkozva a teremtett világ szépségeire, mely minden alkotásban visszatükröződik. Megjegyezte: egyébként is szeret a püspöki palotában lakni, de az elmúlt időszakban különösképpen, mert amikor kedve támadt, csak fel kellett sétálnia a második emeletre, hogy megtekintse a munkákat. S közben emlékezhetett egy olyan emberre, aki kihasználta az Istentől kapott talentumokat. Azt is felidézte a főpásztor, hogy többször elbeszélgetett a látogatókkal, mert kíváncsi volt a benyomásaikra, arra, hogy milyen érzésekkel, belső átélésekkel közelítették meg a műveket. Szép történetek kerekedtek ki ezekből a párbeszédekből, s ezáltal még jobban kibontakozott Kristófi János személyisége. 

 

Valójában mindig „a még nem és a már nem” állapota között vagyunk. Minden kezdet feltételez egy véget is, minden „vernisszázsnak” van tehát egy „finisszázsa” is. De ez így van rendjén, mivel ez egyúttal egy jövőbe mutató lehetőség is, hiszen csak akkor lehet valamit befejezni, ha hajdan valamit kezdeményeztünk, fogalmazott ezután Böcskei László. Ugyanakkor pedig vannak olyan események is, melyeknek különleges súlyuk van, akárcsak a most zárult Kristófi János-kiállításnak, vegyük észre ezek rendkívüliségét, tanácsolta a megyés püspök.

Ezt követően Lakatos-Balla Attila tartott különleges tárlatvezetést, illetve a Kristófi család néhány tagja megosztotta a festőművésszel kapcsolatos gondolatait, élményeit. A katalógus a püspöki palotában működő Patachich Kiállító- és Látogatóközpont recepcióján szerezhető be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában