Döntés

2024.05.09. 14:32

Ciolacu: Helyes volt a kormány döntése, csökkentek az energiaárak

Illusztráció

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette a csütörtöki kormányülés elején, hogy helyes volt a kormány energiaár-korlátozásra vonatkozó döntése, ezt bizonyítja, hogy áprilisban csökkent a gáz és az elektromos energia ára.
Ciolacu azt mondta, az energia árát korlátozó mechanizmus márciusi módosítását követően az áprilisi gázszámlák 25, a villanyszámlák 15 százalékkal csökkentek a maximált árakhoz képest. 'Ez azt jelenti, hogy a kormány beavatkozása helyes és legitim volt, vagyis a romániaiak érdekeit szolgálta' - jelentette ki.
A kormány március 28-án sürgősségi rendelettel törölte el a 2022/27-es rendeletbe foglalt termelő-fogyasztói "napfényadót", illetve módosított az energiaárak korlátozásának rendszerén.
Sebastian Burduja energiaügyi miniszter szerdán kijelentette, a módosítások meghozták a várt eredményt, csökkentek az energiaárak. „Az államnak közbe kell lépnie, amikor szükséges, ahol és ahogyan szükséges” - fogalmazott.
Burduja arra is kitért, hogy uniós viszonylatban Románia azon országok között van, ahol a legkisebb az áram és a gáz ára. Az Európai Unió statisztikai hivatalának április 25-én közzétett adatai szerint a romániai háztartási földgáz ára (0,0563 euró/kWh) a harmadik legalacsonyabb az EU-ban, és fele az uniós átlagárnak (0,1125 euró/kWh). Ugyanakkor az elektromos energia esetében a romániai ár (0,1782 euro/kWh) az ötödik legalacsonyabb volt az EU-ban, és jóval az uniós átlag (0,2847 euro/kWh) alatt maradt.
A földgáz ára 2023 második felében Magyarországon, Horvátországban és Romániában volt a legalacsonyabb az EU-ban, míg az áram ugyanebben az időszakban Magyarországon, Bulgáriában, Máltán, Horvátországban és Romániában volt a legolcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában