Választások

2024.02.01. 11:35

Iohannis: Az államelnöki tisztség nem a zöld asztalnál dől el

Agerpres

Az államelnöki tisztség nem a zöld asztalnál dől el, a választók akaratán múlik, hogy ki és mikor kerül ebbe a pozícióba - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Klaus Iohannis.
A rendkívüli EU-csúcs előtt nyilatkozó államfő a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonására vonatkozó javaslatra és arra a lehetőségre reagált, hogy a jelenlegi koalíciós pártok a kormányfői poszt esetében is alkalmazott 'rotációval' osszák el egymást között az államelnöki tisztséget.
Iohannis elmondta, hogy jogosnak tartja a választások összevonására vonatkozó felvetést, mert idén fél év alatt, júniustól decemberig legalább négyszer szólítják urnákhoz a szavazókat, ami megterhelő. Hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos vitába nem kíván beleszólni, de kívánatosnak tart egy gyors döntést az idei választások menetrendjéről. Az államelnöki poszt 'rotációjáról' pedig kijelentette: ez a tisztség nem a zöld asztalnál dől el, a választók akaratán múlik, hogy ki és mikor kerül ebbe a pozícióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában