Egészségügy

2024.01.19. 09:52

Június 30-áig nem módosul a háziorvosok és a járóbeteg-ellátás orvosai szolgáltatásainak pontértéke

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A Román Orvosi Kamara (CMR) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a döntéshozókkal lezajlott tárgyalások eredményeként az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban a szolgáltatásokért járó pontértékek 2024. június 30-áig nem változnak, a 2023 utolsó negyedévére megszabott szinten maradnak.
Daniel Coriu sajtótájékoztatón beszélt erről, hozzátéve, hogy az egy napos kórházi beutalás terén is maradtak a korábbi keretszerződésben megszabott 2 órás vizsgálatnál, nem emelték 3 órásra, lehetővé téve, hogy a szakorvos több pácienst lásson el egy nap alatt.
Az újságírók azon kérdésére, hogy aláírtak-e egyezményt ezekről, Coriu azt mondta, hogy nem írtak alá semmit, mert az egyeztetések online zajlottak, de várják a jegyzőkönyvet az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (CNAS).
A CMR képviselői szerint munkacsoport létrehozásáról is döntöttek, amely július elsejéig megtalálja a megoldásokat az orvosi ellátás hatékonyságának és minőségének növelésére.
Cosmin Alexandrescu, a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok egyesületének elnöke azonban úgy vélte, hogy a pontértékeknek a jelenlegi szinten való tartása június 30-áig, 'csak befagyasztott, vagy elhalasztott konfliktust jelent'.
„Daniel Coriu professzor úr kissé optimista. Én úgy látom, hogy a konfliktust csak befagyasztották, vagy elhalasztották. A mai konfliktushelyzetet áthelyezték július elsejére. A mai ígéret csak egy fél évre szól. Nem tudjuk, mi lesz július elsejétől” - jelentette ki Alexandrescu a csütörtöki sajtótájékoztatón. Azt is elmondta, hogy a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok a szolgáltatásaikért járó pontértékek emelését akarták elérni.
Háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) bukaresti székhelye előtt tüntettek. Az orvosok a szolgáltatásaikért járó pontértékek tervezett csökkentése ellen tiltakoznak. Hasonló tüntetések zajlottak a héten az ország más megyéiben is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által múlt héten közvitára bocsátott dokumentum szerint az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabták meg.
A háziorvosok leszögezték, a pontértékcsökkentés, az adóügyi módosítások és a megnövekedett infláció hatására akár 50 százalékkal is visszaeshet a jövedelmük, ami "az összeomlás szélére sodorná az alap- és járóbeteg-ellátást".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában