Árak

2024.01.30. 07:36

Ciolacu: 60 nappal meghosszabbítom az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló rendeletet

Agerpres

Az alapélelmiszerek árréskorlátozásának 60 napos meghosszabbításáról döntött Marcel Ciolacu miniszterelnök.
Ciolacu ezt hétfőn jelentette be egy Facebook-bejegyzésben.
'Úgy döntöttem, hogy 60 nappal meghosszabbítom az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló rendeletet. A román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után. Most már azok is, akik korábban kritizálták ezt az intézkedést, elismerik, hogy ennek hiányában az árak 20 százalékkal is emelkedtek volna. Egyértelmű, hogy a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az inflációcsökkenéshez és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét' - írta a kormányfő.
Emlékeztetett, hogy az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg az árréskorlátozás bevezetése előtt, 2023 júniusában ez a különbség közel 18 százalék volt 2022 júniusához képest.
Ciolacu azt írta, folytatja párbeszédét az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására. 'Csak az a feltételem, hogy a romániai termelők és feldolgozók méltányos bánásmódban részesüljenek' - olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában