GDP

2024.01.04. 14:53

Ciolacu: Románia idei gazdasági növekedése 3,4 százalékos lesz

Agerpres

Idén Románia gazdasági növekedése 3,4 százalékos lesz, a második legmagasabb az Európai Unióban - jelentette ki a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu kifejtette, hogy 2024 a 'beruházások éve' lesz, tekintettel arra, hogy a költségvetésben a GDP 7 százalékának megfelelő összeget, 120 milliárd lejt irányoztak elő erre a célra.
A miniszterelnök az elkezdett reformok folytatását és helyreállítási terv mérföldköveinek teljesítését ígérte. Közlése szerint a kormány két stratégiai ágazatban, az építőiparban és a mezőgazdaságban fog jelentős beruházásokat végrehajtani.
Ciolacu az államapparátus karcsúsítását mandátuma egyik prioritásának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy a kormány az utóbbi 30 év legambiciózusabb reformjára készül a közszférában.
'A minisztériumok és állami intézmények átszervezése már javában zajlik, ami jelentős kiadáscsökkentéssel jár majd. A megtakarított pénz oda kerül, ahol szükség van rá - az egészségügyhöz és az oktatáshoz' - jelentette ki.
Beszélt arról is, hogy Románia tavaly a nehéz körülmények ellenére a legnagyobb gazdasági növekedést érte el a régióban. Szerinte ez a növekedés 'egészséges' volt, mert nem a fogyasztáson, hanem a beruházásokon alapult, amelyek révén sikerült 75 ezer új munkahelyet teremteni az országban.
Kitért arra is, hogy Romániának a múlt év végéig sikerült lehívnia a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretben rendelkezésére álló uniós források 93 százalékát, tavaly a helyreállítási alapból származó összegekkel együtt 13,7 milliárd euró uniós pénz került be az államkasszába. Végezetül emlékeztetett arra, hogy sikerült lecsökkenteni az inflációt a 2022. novemberi 16,8 százalékról 6,7 százalékra, és idén a prognózisok szerint az infláció nem fogja meghaladni az 5 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában