Románia

2024.01.29. 14:14

Az alapélelmiszerek árréskorlátozásának meghosszabbításáról tárgyal a miniszterelnök a kiskereskedők képviselőivel

Illusztráció

Agerpres

A kiskereskedők képviselőivel tárgyal hétfő délután Marcel Ciolacu miniszterelnök az alapélelmiszerek árréskorlátozásának meghosszabbításáról.
Florin Barbu mezőgazdasági miniszter január közepén azt nyilatkozta, hogy a kormány az alapélelmiszerek január végéig érvényes árréskorlátozásának meghosszabbítását mérlegeli, és új termékeket is felvennének a listára. Azt is kijelentette, hogy az ezzel kapcsolatos végső döntést a kiskereskedőkkel és a feldolgozókkal való egyeztetést követően hozzák meg.
A kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének (AMRCR) képviselői korábban arra tettek javaslatot, hogy az árréskorlátozást váltsa fel egy olyan mechanizmus, amely lehetővé tenné a beavatkozást az indokolatlan áremelések esetében.
A Romalimenta Élelmiszeripari Szakszervezeti Szövetség nemrég közölte, hogy "kategorikusan" ellenzi az alapélelmiszerek árréskorlátozásának meghosszabbítását, ami szerintük nemcsak az élelmiszeriparra, hanem a fogyasztókra is katasztrofális hatással lenne.
A Romalimenta elnöke, Sorin Minea az AGERPRES-nek elmondta, elhibázottnak tartják, hogy az árréskorlátozás csak a feldolgozókra és a kereskedőkre érvényes, a nyersanyagok beszállítóira pedig nem, holott a nyersanyagok ára Romániában jelenleg magasabb, mint külföldön. Minea felrótta a kormánynak, hogy míg a mezőgazdasági szektornak "minden irányból adták az állami támogatásokat", az élelmiszeripar semmit nem kapott, ráadásul a sokszor túlburjánzó szabályozás is nehezíti a dolgukat.
Az eredetileg 14 alapélelmiszer árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet augusztus 1-jén lépett hatályba, és a következő termékekre vonatkozott: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápiapaprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg).
A kormány október végén 90 nappal meghosszabbította az intézkedést, és bővítette a korlátozott árú termékek listáját, amelyre így felkerült a darált hús, a fokhagyma, a rizs, a paradicsomsűrítmény, a kalács, a margarin, az élesztő, a tejföl és a körte.
Az alapélelmiszerek árréskorlátozása 2024. január 31-éig van érvényben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában