Tüntetés

2024.01.22. 12:31

A háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok szerint a CNAS-val folytatott tárgyalások csak ideiglenes fegyverszünetet hoztak

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselőivel az elmúlt héten folytatott tárgyalások csak egy "ideiglenes fegyverszünetet" eredményeztek, a háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok problémáinak megoldása még várat magára - hangsúlyozták hétfőn a két szakág képviselői.
Közleményükben "elengedhetetlenül szükségesnek" nevezték a háziorvosi és a járóbeteg-szakellátás megfelelő finanszírozásának biztosítását. „Nyitottak vagyunk az együttműködésre, a rendszer működési zavarainak azonosítására és a megoldások megtalálására” - fogalmaztak.
A két ágazat képviselői felelős hozzáállást, illetve stabil és kiszámítható jogi keretet követelnek a kormánytól. „Ha 2024. július 1-jéig nem találnak megoldást a járóbeteg-szakrendelők és a háziorvosi rendelők finanszírozásának növelésére, attól a naptól kezdve nem lesz egészségbiztosítási rendszer Romániában” - szögezték le. Emlékeztettek ugyanakkor, hogy ha a CNAS eredeti elképzelésének megfelelően 30 százalékkal csökkentik a két ágazat finanszírozását, az adóemelésekkel együtt mintegy felére csökkenne a háziorvosok jövedelme. A közleményt a háziorvosokat és járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosokat tömörítő négy szervezet vezetői írták alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában