Tragédia

2023.12.18. 22:48

Székelyudvarhelyi falomlás: a helyszínre utazott az oktatási minisztérium két képviselője

Részvétét fejezte ki hétfő este a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt falomlásban életét vesztő diák családjának az oktatási minisztérium.

Fotó: Hodgyai István/Hargita Népe

Agerpres

"Erőt kívánunk azoknak a családoknak is, akiknek gyermekei érintettek ebben a tragikus eseményben" – olvasható a tárca közleményében. Beszámoltak arról is, hogy hétfő este Ligia Deca oktatási miniszter sürgősen összehívta az oktatási minisztérium vezetőségét megvitatni a székelyudvarhelyi intézmény támogatásának módozatait. A minisztérium két képviselője az ülés után a helyszínre utazott.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az épületek biztonságossá tételéért az ingatlanok kezelői felelnek. Hozzátették, hogy a minisztérium állandó kapcsolatban áll a Hargita megyei prefektúrával, a katasztrófavédelmi felügyelőséggel és a tanfelügyelőséggel.

Ligia Deca miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy a legnagyobb felelősséggel gondoskodjanak azoknak az épületeknek biztonságáról, amelyekben gyermekek tartózkodnak. "Az oktatási minisztérium a lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy megelőzze az ilyen tragikus eseményeket!" – idézte Decát a közlemény.

Klaus Iohannis a bentlakásépület falának leomlásához vezető okok tisztázását és a vétkesek megbüntetését követelte hétfő este. Az államfő Facebook-bejegyzésében "megrázó tragédiának" nevezte a történteket, részvétét fejezte ki az elhunyt tanuló családjának és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

"Ez a tragédia is brutálisan figyelmeztetés arra, hogy az iskolák biztonsága továbbra is kritikus prioritás. Azoknak a helyiségeknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk, és meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak" – fogalmazott az elnök. Iohannis ugyanakkor az incidens okainak sürgős kivizsgálására és a vétkesek megbüntetésére szólított fel.

Leomlott hétfő délután a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala. Négy 15 és 17 év közötti tanuló a romok közé szorult. Egyikük életét vesztette, hárman kórházba kerültek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában