Japán sztrájk

2023.12.22. 14:16

December 27-én japán sztrájkba lépnek a pénzügyminisztérium, az ANAF, az államkincstár és a vámhatóság alkalmazottai

Forrás: hargitanepe.ro

Agerpres

A Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség tagjai, a a pénzügyminisztérium és az alárendeltségében működő intézmények alkalmazottai december 27-én, szerdán japán sztrájkba lépnek, tiltakozva az ellen, hogy jövő évben rájuk nem vonatkozik az 5 százalékos béremelés - tájékoztatott csütörtök esti közleményében az érdekvédelmi szövetség.
A japán sztrájkban a pénzügyminisztérium, az országos adóhatóság (ANAF), a bukaresti államkincstár és a vámhatóság szakszervezeti tagjai vesznek részt.
Az említett intézmények alkalmazottai elégedetlenek, mert a kormány egy jövő hétre előkészített jogszabállyal ki akarja őket zárni azon közalkalmazotti kategóriák közül, amelyek 2024. január elsejétől 5 százalékos béremelésben részesülnek. Emlékeztettek, hogy a kormány egy héttel ezelőtt elfogadott 115-ös sürgősségi rendelete értelmében január elsejétől 5 százalékkal nő a közalkalmazottak fizetése.
Rámutatnak azonban, hogy Mihai Constantin kormányszóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a kabinet jövő heti ülésén készül elfogadni egy másik jogszabályt, amely előírja, hogy a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai nem kapják meg ezt az 5 százalékos emelést, mivel 'ebben az évben már nőtt a fizetésük'.
Hangsúlyozzák, hogy a 2023/81-es sürgősségi kormányrendelet nem fizetésemelést írt elő, hanem hat év után végre igazságot szolgáltatott az ágazat dolgozóinak azáltal, hogy megszüntette a „meglévő egyenlőtlenségeket, megkülönböztetéseket és/vagy bérkülönbségeket”, így kiegyenlítette az azonos pozícióban lévő és azonos munkát végző munkavállalók bérét.
A szakszervezetisek szerint ez a kizárás diszkriminatív, és amennyiben a kormány elfogadja az előkészített rendeletet, a szakszervezet tagjai folytatják a tiltakozást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában