EU

2023.10.17. 15:16

Câciu: Egy percig sem merült fel a Romániának elkülönített uniós források felfüggesztése

Agerpres

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken egy percig sem merült fel a Romániának elkülönített uniós források felfüggesztése - jelentette ki egy keddi szakmai rendezvényen a beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter.
Kérdésre válaszolva Adrian Câciu elmondta: a Románia ellen indított túlzottdeficit-eljárás a költségvetési hiány fokozatos csökkentését írja elő. „Ha az intézkedések elégtelennek bizonyulnak, az Európai Bizottság megbírságolhatja a román államot” - magyarázta. Hozzátette, hogy a szankcionálás lehetősége csak elméletben létezik, mert a kormánynak sikerült megértetnie az Európai Bizottsággal a költségvetésre nehezedő nyomásokat, többek között az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott közvetlen és közvetett támogatások hatásait.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2023 májusában vezették be az első kiadáscsökkentő intézkedéscsomagot, ám a költségvetési hiány mélyült, ezért egy újabb csomagra is szükség volt.
Hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a közpénzek pazarlásának, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy Romániában - európai mintára - bőkezű szociális ellátórendszerek épültek ki. „Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az oktatás, az egészségügy, a védelem és a közbiztonság pénzbe kerül” - jegyezte meg.
Emlékeztett arra is, hogy jelenleg 11 millió ember sorsa függ közvetlenül a román állam támogatásától, és 'a számlát valamennyi állampolgár és a vállalkozások fizetik ki'. „Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit akarunk ettől az államtól. Egy országnak erős ellátórendszerekre és különösen olyan gazdasági környezetre van szüksége, amelyet az állam ott támogat, ahol értéktöbblet termelődik” - fogalmazott a miniszter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában