Tanügy

2023.10.26. 13:44

Az oktatási minisztérium hétfőre kimutatást kér az ösztöndíjakról az észlelt anomáliák miatt

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Kategóriákra lebontott kimutatást kér az ösztöndíjakról hétfőre a tanfelügyelőségektől az oktatási minisztérium - közölte csütörtökön az AGERPRES hírügynökséggel Florian Lixandru tanügyi államtitkár. Az érdemösztöndíjak esetében a tanulmányi átlag szerinti lebontást is tartalmaznia kell a kimutatásnak.
Az államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy a 2023/198-as tanügyi törvény ösztöndíjakra vonatkozó 108-as cikkelye értelmében minden általános és középiskolai osztály diákjainak 30 százaléka érdemösztöndíjra jogosult. A törvény azonban nem szab meg egy minimális tanulmányi átlagot az ösztöndíjra jogosultsághoz, így az osztály színvonalától függően van, ahol csak a 9,50 fölötti tanulók kapnak érdemösztöndíjat, de olyan is előfordul - főleg a szakiskolákban - hogy az érdemösztöndíjra jogosult diákok tanulmányi átlaga még az 5-öst sem éri el.
A tanügyi államtitkár elmondása szerint ez az 'anomália' főleg a kilencedik osztályokban állt elő, ahol bizonyos osztályokba azokat a gyerekeket is felvették, akik nem vettek részt a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgáján. Ezekbe a szakosztályokba tanulmányi átlagtól függetlenül be lehetett jutni, így előfordul, hogy olyan tanulók is kapnak érdemösztöndíjat, akik az ötös tanulmányi átlagot sem érték el, vagy akik nem vettek részt az országos képességfelmérőn - magyarázta Lixandru.
Egyelőre azt kérték a tanfelügyelőségektől, hogy hétfőre nyújtsanak be kategóriákra lebontott kimutatást az ösztöndíjakról, hogy az oktatási minisztérium átfogó képet kapjon az országos helyzetről. Az adatok függvényében tesznek majd javaslatot az 'anomáliák' kiküszöbölésére. Ehhez a közoktatási törvény módosítására lesz szükség, ami sürgősségi kormányrendelettel vagy parlamenti kezdeményezésre történhet meg - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában